Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Kρατικές ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία και την καλλιέργεια σπαραγγιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kρατικές ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία και την καλλιέργεια σπαραγγιού

Στην έναρξη των διαδικασιών για τη χορήγηση έκτακτων κρατικών ενισχύσεων του καθεστώτος ήσσονος σημασίας (de minimis) προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καλλιέργεια του σπαραγγιού και την αιγοπροβατοτροφία στη δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για συνέχιση της έμπρακτης στήριξης της κυβέρνησης προς τους παραγωγούς για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, στην τελική ευθεία πριν την πληρωμή βρίσκονται οι κρατικές ενισχύσεις de minimis για τα αχλάδια «κρυστάλλια».

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το υπουργείο ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περσινό χειμώνα είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων και οδήγησαν σε αυξημένο κόστος παραγωγής.

Αντίστοιχα, με εντολή του υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018.

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών που καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αχλαδιών ποικιλίας «κρυστάλλια» σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η ενίσχυση αφορά συνολική έκταση 17.360 στρεμμάτων και το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού είναι 70 ευρώ/στρέμμα. Το έκτακτο μέτρο ελήφθη λόγω της μειωμένης παραγωγής που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις στη διάρκεια της καρποφορίας το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL