Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης: / Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης: Σημαντικά βήματα από την Ελλάδα στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης: / Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης: Σημαντικά βήματα από την Ελλάδα στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος

Με εξαιρετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στο Ορλάντο η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης σχετικά με τις διεθνείς συστάσεις πρόληψης Ξεπλύματος Χρήματος και Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, υιοθέτησε την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα και αποφάσισε να εντάξει τη χώρα μας στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης, κάτι που έχει πετύχει περιορισμένος αριθμός χωρών.

Επισφραγίζεται έτσι μια συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε Ιανουάριο 2017, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου στην οποία συμμετείχαν όλες οι συναρμόδιες αρχές.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι στον τομέα της πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας οι ελληνικές αρχές:

Έχουν καλή κατανόηση των κινδύνων και έχουν υιοθετήσει τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές.

Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά κατά τις έρευνές τους, χρηματοοικονομικές και λοιπές πληροφορίες για να εντοπίζουν τα προϊόντα του εγκλήματος και έχουν αναπτύξει κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να τα δεσμεύουν.

Διαθέτουν ισχυρή προσήλωση στην κομβικής σημασίας για καταπολέμηση αυτών των φαινομένων διεθνή συνεργασία.

Τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικού τομέα εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα. Οι εποπτικές τους αρχές ασκούν αποτελεσματική εποπτεία βάσει των κλαδικών και ατομικών κινδύνων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εκπροσώπους των εθνικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL