Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Θετική αξιολόγηση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική αξιολόγηση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια

Θετικά αξιολόγησε η Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε η χώρα μας, το οποίο, πέραν των κεντρικών στόχων, πολιτικών και μέτρων που θέτει, είναι το μόνο, μεταξύ των 28 κρατών - μελών, που αναδεικνύει το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Για επιβράβευση των θετικών βημάτων που κάνει η χώρα κι επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης. Όπως τόνισε, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρωτοπορία της παγκόσμιας μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας την υιοθέτηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων από την Ε.Ε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η προοπτική για μια Ευρώπη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050 μπορεί να γίνει πραγματικότητα με κοινή δράση και χωρίς δισταγμούς για υιοθέτηση όλων των μέτρων που θα κριθούν αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε την κορυφαία πρόκληση της εποχής μας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κομισιόν για τα σχέδια και των 28 κρατών-μελών, το ΕΣΕΚ της Ελλάδας διαθέτει καλά αναπτυγμένη στρατηγική, ενώ θεωρείται ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών τομέων και παρέχει μια εμπεριστατωμένη απαρίθμηση των στόχων, πολιτικών και μέτρων στις διάφορες διαστάσεις.

Ως προς τους κεντρικούς στόχους, αναφέρονται τα εξής:

* Ο στόχος μείωσης των εκπομπών επιτυγχάνεται να ξεπεραστεί κατά 9% ώς το 2030 ή κατά 13% αν εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα.

* Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, μολονότι η χώρα έχει θέσει εθνικό στόχο ίδιο με τον στόχο σε επίπεδο Ε.Ε. (32,5%), η Επιτροπή συνιστά να τεθεί ακόμα υψηλότερα ο πήχης λόγω αφενός της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, η οποία είχε επίπτωση στην κατανάλωση ενέργειας, αφετέρου της σημαντικής απόκλισης άλλων κρατών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον προσπάθεια από όλους.

Επισημαίνεται δε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι το μόνο που έχει θέσει στόχους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Σε επίπεδο ΑΠΕ, ο στόχος που έχει τεθεί κρίνεται “επαρκώς φιλόδοξος” και ειδικότερα αναφέρεται ότι “το ολιστικό πλαίσιο πολιτικής που ανέπτυξε η Ελλάδα αποτελεί μια καλή πρακτική”.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο τελικό σχέδιο πρέπει να υπάρχει διεξοδικότερη ανάλυση των πολιτικών και των μέτρων για την επίτευξη των στόχων.

Οι ανωτέρω συστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του τελικού ΕΣΕΚ, ενώ τα εθνικά σχέδια θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL