Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, υπενθυμίζουν οι Ευρωπαίοι στον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, υπενθυμίζουν οι Ευρωπαίοι στον Τραμπ

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να προσφέρει, με τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.

Η επίθεση Τραμπ ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις Ντράγκι ότι μπορεί να χρειαστούν νέες μειώσεις επιτοκίων ή αγορές ομολόγων εάν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα αυτή της ΕΚΤ, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας κι αυτός ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον Ντράγκι κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να είναι μία επιλογή.

 

Υψηλόβαθμος βουλευτής από το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κατηγόρησε πάντως τον Ντράγκι ότι έστειλε ένα «ανησυχητικό» μήνυμα για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, δένοντας τα χέρια του διαδόχου του.

«Τα προφανώς μη συντονισμένα σχόλια από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τα μελλοντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι μια ανησυχητική ένδειξη για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Χανς Μίχελμπαχ, εκπρόσωπος του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ, στην επιτροπή Οικονομικών της κάτω βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο Ιταλός Ντράγκι αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη Οκτωβρίου.

Επικρίσεις για την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συχνά εκφράσει και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL