Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εντυπωσιακή βελτίωση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας

10 καλές ειδήσεις μέσα σε ένα 24ωρο για τουρισμό, δημόσια οικονομικά, ομόλογα, μετοχές, ψηφιακή οικονομία, απασχόληση, χρηματοπιστωτικό σύστημα

Θετικά μηνύματα εκπέμπουν στο σύνολό τους τα πεδία της ελληνικής οικονομίας. Μόνο στο 24ωρο που πέρασε δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία διαφορετικών φορέων και πηγών που δείχνουν περαιτέρω βελτίωση στην πραγματική οικονομία, την ψηφιακή οικονομία, την απασχόληση, και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς της, όπως επίσης και μια εικόνα εξομάλυνσης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και πρωτοφανών επιδόσεων στις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες και οι οποίες καταδεικνύουν μια γενικευμένη βελτίωση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

1. Αίσιοι οιωνοί για νέα χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό με αυξημένες αφίξεις (+13,0% στο τετράμηνο) και εισπράξεις (+37,2%).

2. Μεγάλη, σε διψήφιο ποσοστό, αύξηση των οχημάτων που μπαίνουν στην κυκλοφορία (+11,0%) το πεντάμηνο).

3. Νέο ιστορικό χαμηλό του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου των οποίο χθες έπεσε κάτω και από το 2,80%, πέφτοντας ενδοσυνεδριακά έως και στο 2,77%.

4. Νέα άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

5. Απροσδόκητο "φρένο" στη μακρόχρονη τάση διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

6. Η υψηλότερη επιμέρους βαθμολογία της Ελλάδας στην Ε.Ε. όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη πρόοδος σε σύγκριση με το 2018 σημειώθηκε στη χρήση ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, όπου η αύξηση ανήλθε σε 7,4 μονάδες.

7. Σε έρευνα για τις Προθέσεις Προσλήψεων της ManpowerGroup, η οποία ανακοινώθηκε χθες από την ManpowerGroup Ελλάδας, οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν σταθερά θετικές προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να ανέρχονται σε +20%.

8. Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι "είμαστε σε καλό δρόμο για πλήρη άρση των capital controls".

9. Η απόσβεση μέρους -έστω και μικρού- της απαξίωσης που υπέστη κατά τη μνηνοναική εποχή η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, με την ΤτΕ να ανακοινώνει χθες αυξημένες κατά 4% κατά μέσο όρο στο α' τρίμηνο του 2019 τις τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

10. Η πληροφορία ότι εκκρεμούν μόνο κάποιες τελευταίες νομικές λεπτομέρειες για την ανακοίνωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Symbol από την Εθνική Τράπεζα, παράλληλα με την προετοιμασία της για πωλήσεις των επόμενων χαρτοφυλακίων NPLs. Κίνηση που έρχεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το "deal" με την Intrum για αξιοποίηση (όχι πώληση) προβληματικών δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ, με επόμενο βήμα την έκδοση ομολογιακού δανείου. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες εξυγιαίνουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες ευοίωνες εξελίξεις που έλαβαν χθες χώρα στον χώρο της οικονομίας έχουν ως ακολούθως:

Θεαματική έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν

Αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων σημειώνεται στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Η ισχυρή άνοδος του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζεται από το υπουργείο Τουρισμού, και συγκεκριμένα:

- Καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 283.000 περισσότερες (+13% σε ετήσια βάση) το πρώτο τετράμηνο, με αύξηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας 16,6% και στα περιφερειακά 8,6%.

- Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 773.000 ταξιδιώτες, περισσότερους κατά 65.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (+9,1%). Συνολικά, στους πρώτους μήνες του 2019 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 140.000 και διαμορφώθηκε στους 1.936.000 ταξιδιώτες (αύξηση 7,8%).

- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στο τετράμηνο στα 760 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 206 εκατ. ευρώ (+37,2%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένες 11% οι ταξινομήσεις οχημάτων τον Μάιο

Συνολικά, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά 5,4% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2018. Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον Μάιο υπήρξαν αυξημένες κατά 11% ως προς τον μήνα Μάιο 2018 και στο πεντάμηνο αυξημένες κατά 5,4%.

Απροσδόκητο "φρένο" στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων επιβραδύνθηκε δραστικά τον Απρίλιο, ενώ οι οφειλέτες με ανοιχτούς λογαριασμούς έναντι της εφορίας μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Απρίλιο τα "καινούργια" ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 228 εκατ. ευρώ και αθροιστικά έφτασαν από την αρχή του έτους στα 2.734 εκατ. ευρώ, έναντι 2.506 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Αν προστεθούν και τα συσσωρευμένα χρέη έως το τέλος του 2018, το συνολικό ληξιπρόθεσμο στοκ υπήρξε σχεδόν αμετάβλητο, από τα 104.315 εκατ. ευρώ στα 104.318 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε κατά περίπου 30.000 σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν 3.913.465 ΑΦΜ με ανοιχτούς λογαριασμούς, έναντι 3.940.098 τον Μάρτιο.

Οι οφειλέτες στους οποίους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε οριακά από 1.814.942 ΑΦΜ τον Μάρτιο σε 1.826.157 τον Απρίλιο.

Σε άνοδο οι αγορές

Στην αγορά ομολόγων, νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς χρεογράφου, η οποία ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο 2,77%, ήτοι 6 μονάδες βάσης κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας στο 2,83%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης ανέβηκε στις 845,95 μονάδες, κερδίζοντας 0,38%.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο