Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ζωηρή κινητικότητα στον χώρο της κρουαζιέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζωηρή κινητικότητα στον χώρο της κρουαζιέρας

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της κρουαζιέρας. Εταιρείες του χώρου μπαίνουν ή επανέρχονται στην Ελλάδα, συμφωνίες όπως των ελληνικών λιμανιών με ξένους οργανισμούς κλείνονται, συμβάσεις όπως λ.χ. της παραχώρησης τουριστικού λιμένα στη Λέρο υπογράφονται.

Στα των τελευταίων εξελίξεων, σημαντική ώθηση στον κλάδο της κρουαζιέρας αναμένεται να δώσει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και της Medcruise, το οποίο υπεγράφη στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς συνεδρίου “Posidonia Sea Tourism Forum” στο Καστρί. Μάλιστα, η υπογραφή της συμφωνίας ήλθε σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου από του βήματος του συνεδρίου ότι "η ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας και η εδραίωση της Ελλάδας ως σημαντικού προορισμού θαλάσσιου τουρισμού αποτελούν για εμάς στρατηγικές προτεραιότητες".

Αναφορικά με το σύμφωνο συνεργασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεν ΕΛΙΜΕ εκπροσωπεί, έχοντας ως πλήρη μέλη της, τους 20 πλέον σημαντικούς λιμενικούς προορισμούς κρουαζιέρας στη χώρα μας, η δε Medcruise εκπροσωπεί από την πλευρά της 130 λιμενικούς προορισμούς κρουαζιέρας σε όλη τη Μεσόγειο, την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα. Το πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αφορά την προώθηση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην περιοχή μας και τον συντονισμό τους, όπου χρειάζεται, ώστε να παρουσιάζουν μια ενιαία θέση για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Επιπλέον, οι δύο αυτοί οργανισμοί θα συνεργαστούν και σε πρωτοβουλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως κοινού ενδιαφέροντος, σχετικά με τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, αντιμετωπίζοντας μαζί τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Ιδιαίτερα δε αυτές αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών κρουαζιέρας, την ανάπτυξη και την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις νέες ναυπηγικές εργασίες και τις νέες τεχνολογίες ώστε να είναι έτοιμες έγκαιρα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις, προς όφελος των λιμανιών κρουαζιέρας - μελών τους.

Παραχώρηση του λιμένα Λέρου

Στο μεταξύ, υπεγράφη από τον υπουργό Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλο η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον Όρμο Αλίντων Λέρου, δυναμικότητας 73 θέσεων ελλιμενισμού. Με την υπογραφή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης με σκοπό τη λειτουργία ενός ακόμη τουριστικού λιμένα στο νησί, αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά και από άλλες θετικές εξελίξεις, όπως είναι λ.χ. η επιστροφή της Disney Cruise Lines φέτος στην Ελλάδα με λιμάνια προσέγγισης στον Πειραιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και το Κατάκολο.

Σημειώνεται ότι μιλώντας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο 5ο Posidonia Sea Tourism Forum έκανε λόγο για αύξηση 7% των επιβατών κρουαζιέρας φέτος για την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η προώθηση των λιμανιών του Πειραιά και του Ηρακλείου ως "home ports" (λιμένες αφιξοαναχωρήσεων), η αύξηση του αριθμού των λιμανιών για homeporting σε όλη την επικράτεια και η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και για νέες επενδύσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι η καθιέρωση διεθνών πτήσεων που συνδέουν την Αθήνα με σημαντικούς προορισμούς που «τροφοδοτούν» την κρουαζιέρα, όπως η Κίνα, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αγοράς του κλάδου. «Το μέλλον και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα, απαιτούν όμως ευελιξία, νέες ιδέες, αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και προκλήσεων, στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ κράτους, φορέων και ιδιωτικού τομέα», κατέληξε ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Disney Cruise Lines επιστρέφει φέτος στην Ελλάδα με λιμάνια προσέγγισης στον Πειραιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και το Κατάκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL