Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Νέα εποχή για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού * Προωθούνται τέσσερα έργα εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου / Ουσιαστική προστασία παραγωγών και καταναλωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εποχή για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού * Προωθούνται τέσσερα έργα εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου / Ουσιαστική προστασία παραγωγών και καταναλωτών

Στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθιστώντας σαφές ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή η προστασία των προϊόντων, των παραγωγών και των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα εισέρχεται στη νέα εποχή της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας και των υπηρεσιών του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, το πλαίσιο προστασίας απέναντι στις ελληνοποιήσεις και στο εισόδημα του παραγωγού χτίζεται μέσα από τη στήριξη των μηχανισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 51 αυτοκινήτων, που θα διατεθούν στους ελεγκτές του υπουργείου, ως εργαλεία για αποτελεσματικότερους ελέγχους. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν 3 εκατ. ευρώ, για την τριετία 2019-2021, για τον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των κτηνιατρικών εργαστηρίων για τις αναλύσεις, τις ελληνοποιήσεις, την ποιότητα των προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Ακόμη 750.000 ευρώ αφορούν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των Περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου, και ιδιαίτερα του Περιφερειακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει το εργαστήριο υπολειμμάτων και αφορά επίσης την προμήθεια εξοπλισμού. Σε επίπεδο δε αποκεντρωμένων υπηρεσιών, για τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει προϋπολογισθεί δαπάνη 200.000 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού που έχει σχέση με τον έλεγχο στο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Συγχρόνως, έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η αύξηση του προσωπικού -μετά από πολλά χρόνια απουσίας νέου δυναμικού (από τον διαγωνισμό το 2008)- κατά 180 θέσεις, ενώ έχουν εγκριθεί και 171 κτηνίατροι στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η αναδιοργάνωση του συστήματος ελέγχου σαφώς δεν είναι απλή υπόθεση, ενώ, σημειωτέον, έως και το 2014 οι έλεγχοι ήταν διασκορπισμένοι παντού, δεν ήταν σαφείς οι αρμοδιότητες, υπήρχαν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ υπηρεσιών και παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός, “δίνονταν συγχωροχάρτια”. Ο ίδιος ανέφερε ότι “αυτά τελείωσαν, θα υπάρχει διαφάνεια παντού, το μήνυμα έχει περάσει στην αγορά”. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί βέβαια και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, όπως, για παράδειγμα, στις νέες διατάξεις που ισχύουν για το γάλα το ουσιαστικό είναι ότι στη δεύτερη παράβαση αφαιρείται η άδεια. Οι ελληνοποιήσεις ή και ο εξευρωπαϊσμός προϊόντων (π.χ. στις πατάτες) αντιμετωπίζονται με στοχευμένους ελέγχους, δηλαδή γνωρίζοντας τη γραμμή, τη διαδρομή κάθε προϊόντος, που είναι διαφορετική.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, σε επίπεδο ελέγχων ΕΦΕΤ, μόνο το 2019 έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικά 654.000 ευρώ, εκ των οποίων για ελληνοποιήσεις άνω των 72.000 ευρώ και άλλες 61.000 ευρώ για τη νοθεία ελαιολάδου.

Το ΥΠΑΑΤ στη νέα εποχή

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρά και στην προώθηση έργων που θα εισαγάγουν τη λειτουργία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια νέα λογική εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης.

Ήδη από πλευράς ΥΠΑΑΤ έχει γίνει πρόταση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ τεσσάρων σημαντικών προγραμμάτων, που αφορούν στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με προϋπολογισμό ο οποίος συνολικά ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως τα κωδικοποίησε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Αντώνογλου, τα εν λόγω έργα αφορούν τους παρακάτω τομείς:

- Ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος κεντρικής γεωπληροφορικής υποδομής του ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 720 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει πληροφοριακές γεωγραφικές βάσεις δεδομένων, όπως είναι οι βοσκήσιμες γαίες, η διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αρμοδιότητας του υπουργείου, και το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών ελαιοκομικού τομέα και αμπελοοινικού μητρώου.

- Ανασχεδιασμός υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 496 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, με βάση σχετικό πρότυπο μοντέλο του ΟΟΣΑ, και τον ανασχεδιασμό 300 διοικητικών διαδικασιών, με γνώμονα την απλούστευσή τους. Επίσης προβλέπει την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και την ανάπτυξη υπηρεσιών διαλειτουργικότητας με άλλες υπηρεσίες και φορείς της γενικής κυβέρνησης.

- Μελέτη και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου των τριών γραμμών άμυνας του ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 124.000 ευρώ. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεθοδολογίας διαχείρισης κινδύνων, το εγχειρίδιο διενέργειας επιθεωρήσεων, το εγχειρίδιο διενέργειας εσωτερικών ελέγχων.

- Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας από τα εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Το υπουργείο διαθέτει 90 εργαστήρια (για τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, την υγεία των ζώων), τα οποία κάνουν αναλύσεις βιολογικές, βιοχημικές, βλαστικής ικανότητας, κλινικές, μικροβιολογικές, χημικές κ.ά., ενώ πολλά εξ αυτών είναι εργαστήρια αναφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και του δημόσιου τομέα γενικότερα, πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βραβεύτηκε στον τομέα της άσκησης καλής πρακτικής στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων.

Ενημέρωση - εξυπηρέτηση

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια σημαντική δραστηριότητα στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Ανάπτυξης Καινοτόμων Λύσεων Πληροφορικής για θέματα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πολίτη, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει αναπτύξει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα προσαρμοσμένη στις “έξυπνες” συσκευές. Η πλατφόρμα αυτή, η οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας, απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις, που μέσω κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για κάθε θέμα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήματα.

Ως πιλοτική εφαρμογή έχουν επιλεγεί οι γεωργικές προειδοποιήσεις και στη συνέχεια θα τεθούν σε εφαρμογή και όλες οι άλλες δραστηριότητες του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL