Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Έκθεση ΟΟΣΑ / Έκθεση ΟΟΣΑ: Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση ΟΟΣΑ / Έκθεση ΟΟΣΑ: Αισιόδοξος για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διατηρώντας τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ενίσχυσης του ελληνικού ΑΕΠ στην “περιοχή” του 2%. H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2% ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020 έναντι αύξησης 1,9% το 2018 σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Από τον πίνακα της έκθεσης προκύπτει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2% το 2020.

«Η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν αντισταθμίζοντας τη συγκράτηση της αύξησης των εξαγωγών» σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Οι επενδύσεις αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν, καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες βελτιώνονται. Τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και της αύξησης της απασχόλησης, θα στηρίξουν την κατανάλωσή τους. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού συνεχίζει να υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώνεται και το ταμειακό μαξιλάρι είναι σημαντικό».

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ τον μήνα, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους φέτος τον Φεβρουάριο σημειώνοντας ότι με τις αυξήσεις αυτές ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο μισθό πλησιάζει τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού. «Η αύξηση θα μειώσει τη φτώχεια των εργαζομένων, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στην άτυπη εργασία και την επιβράδυνση των κερδών στον αριθμό των θέσεων εργασίας δεδομένης της ασθενούς παραγωγικότητας» σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL