Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Τα "ψιλά γραμματα" των 120 δόσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "ψιλά γραμματα" των 120 δόσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης έως τις 28 Ιουνίου στο taxisnet. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά υπαγάγονται και οφειλές ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις (12-24 δόσεις) από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και σε αναστολή.

Για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο οι όροι και προϋποθέσεις είναι:

* Για ένταξη πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος την τελευταία πενταετία, από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

* Η αίτηση υποβάλλεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο taxisnet. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης απαιτείται η παρουσία στη ΔΟΥ.

* Ο αριθμός δόσεων φτάνει έως τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ.

* Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.

* Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

* Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό10%. Περαιτέρω προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%) εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική διοίκηση.

Εφάπαξ καταβολή οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 100%

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

* Με την υπαγωγή αναστέλλονται εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο και λήψη αναγκαστικών μέτρων και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

* Σε όσους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή είναι δυνατή καθότι δίνεται δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από τον δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στον φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70% υπό προϋποθέσεις. Όσοι τηρούν τις ρυθμίσεις τους με αίτησή τους μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η ρύθμιση χάνεται αν:

- Δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις.

- Καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων.

- Δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

- Στη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός διμήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση.

- Οι οφειλέτες υποπέσουν καθ' υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως για μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κ.λπ.

Αν η ρύθμιση χαθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 6.5.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και για οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους.

Πάνω από 3.000 αιτήσεις στις πρώτες ώρες

Τεράστιο αποδείχθηκε το ενδιαφέρον των φορολογουμένων για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις ήδη από τις πρώτες ώρες έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ.

Από το μεσημέρι χθες και για πέντε ώρες στο σύστημα είχαν μπει περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι, ενώ στο ίδιο αυτό διάστημα υπεβλήθησαν και οι πρώτες 3.000 αιτήσεις.

Με βάση τη διαδικασία, για όσους φορολογούμενους ρύθμισαν ήδη τις οφειλές τους, όπως επίσης και όσοι ακολουθήσουν, η ρύθμισή τους επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Όσον αφορά δε εκείνους τους φορολογούμενους οι οποίοι έκαναν αίτηση και δεν πληρώσουν μέσα στις επόμενες τρεις μέρες την πρώτη δόση, δεν χάνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση έως και τις 28 Ιουνίου, οπότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία. Όσο νωρίτερα όμως κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία τόσο το καλύτερο καθώς απενεργοποιούν τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους.

Αναφορικά με τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν οδηγεί προς το παρόν σε έξτρα ακατάσχετο όριο, όπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις νόμου, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που σχηματίστηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. Ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα μέσω ρυθμίσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μπήκαν στα ταμεία του κράτους 1,296 δισ. ευρώ.

Έτσι, το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 104.315 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 18.296 εκατ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης περιορίζοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στα 86.047 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL