Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έχουμε εκλογικό ρεύμα αντίστοιχο του 2015

Τον Σεπτέμβριο η "κίνηση" για το αφορολόγητο

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέροντας ότι οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα του θυμίζουν το ρεύμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha, τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι η διαφορά είναι μικρότερη από αυτή των δημοσκοπήσεων και ότι κλείνει η «ψαλίδα». Επεσήμανε ότι διαπιστώνει πως οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μεγάλες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαϊκού κόσμου, «από ανθρώπους που δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ξαναδεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε ότι παγκοσμίως οι δημοσκόποι λένε πως το 10% - 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει όχι την τελευταία εβδομάδα, αλλά την τελευταία ημέρα.

Αναμενόμενες οι αντιδράσεις

Από εκεί και πέρα, δήλωσε πως ανέμενε ότι η λήψη θετικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης θα έφερνε αντιδράσεις από κάποιους εκτός Ελλάδας προαναγγέλλοντας παράληλα ότι η πρώτη επίσημη "κίνηση" για τη μη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2019.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πακέτο των μέτρων, δήλωσε ότι είδε ένα φάσμα αντιδράσεων. Από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που ήταν πιο αυστηρός, έως τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς που μίλησε για το success story της κυβέρνησης και τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για την οικονομική και νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί για το ότι η ελληνική κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων.

«Δεν περιμέναμε από κάποιους από το ΕΛΚ, που έχει επιβάλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, να έλεγαν ‘μπράβο Αλέξη, μπράβο Ευκλείδη’. Είμαστε έξω από το Μνημόνιο και η Ευρώπη δουλεύει με στοιχεία. Όπως τους πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα τους ξαναπείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε: «Ακριβώς το ίδιο άκουγα και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή». Είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών "έχει κάνει σοβαρούς υπολογισμούς" και πως, όταν εντός του Μνημονίου έκαναν οι θεσμοί τους υπολογισμούς, στο τέλος διαψεύδονταν. «Εμείς είχαμε δίκιο».

Σχετικά με το αν θα ισχύσει το 2020 η μείωση του αφορολόγητου ο υπουργός είπε: «Θυμάστε τον χλευασμό που είχαμε για τις συντάξεις. Αυτά τα ακούμε βερεσέ και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, γιατί υπήρχε τεκμηρίωση και μπορούσαμε να έχουμε και τα θετικά μέτρα».

Ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο φέτος όλα τα κράτη - μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Σε αυτό θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και πως ο τουρισμός θα πάει καλύτερα. «Θα δούμε τότε τον δημοσιονομικό χώρο και εκεί πάνω θα πράξουμε» είπε.

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επιμένει στην άποψη που είχε το οικονομικό επιτελείο από την αρχή, πως «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά».

 

Δείτε όλα τα σχόλια