Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Το αμέσως επόμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης / Θετικά μέτρα 1 δισ. ευρώ για τους αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αμέσως επόμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης / Θετικά μέτρα 1 δισ. ευρώ για τους αγρότες

Μέτρα υπέρ του αγροτικού κόσμου μακρόπνοου ορίζοντα στον τομέα των δημοσίων υποδομών, στη μεταποίηση και στη βιολογική παραγωγή, με προϋπολογισμό που σχεδόν αγγίζει το 1 δις. ευρώ, καθώς και σειρά νομοθετημάτων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στην αλιεία, τη δακοκτονία, τις σταυλικές εγκαταστάσεις, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τον αγροτικό συνδικαλισμό έχει δρομολογήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως το κατεξοχήν έργο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που συγχρόνως συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και αφορά σημαντικές δημόσιες υποδομές στον πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισε ο υπουργός Στ. Αραχωβίτης την έκδοση του οριστικού πίνακα των 32 εγγειοβελτιωτικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΑΑ και το ΠΔΕ, συνολικού προϋπολογισμού 448.673.000 ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρούν 31 έργα στο πλαίσιο του ΠΑΑ και ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ, ώστε να καταστούν λειτουργικές υπάρχουσες υποδομές (όπως φράγματα) που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαν μείνει “κουφάρια” και οι αγρότες περιμένουν να ποτίσουν... Η πλειονότητα των έργων σχετίζεται με αρδευτικά δίκτυα ή βελτίωσή τους, ενώ περίπου τέσσερα αφορούν την κατασκευή νέων φραγμάτων.

Ενισχύσεις

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε τη δέσμευση επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής: 85 εκατ. για τη βιολογική γεωργία, εκ των οποίων 72 εκατ. για τους παλαιούς δικαιούχους (υπερδέσμευση σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη κατά 140%, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες κατά 30%), 13 εκατ. για τους νέους βιοκαλλιεργητές και 5 εκατ. για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Επιπλέον ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για την ενίσχυση της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων: εντάσσονται συνολικά 306 έργα, προϋπολογισμού 405 εκατ., ήτοι 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, πέραν των 85 εκατ. που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο ως κρατικές ενισχύσεις de minimis για την στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ζημιές, το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί η καταβολή σχετικών ενισχύσεων σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες και σε παραγωγούς μανταρινιών (κλημεντίνες), αχλαδιών (“κρυστάλλια”), επιτραπέζιων σταφυλιών και καπνών (ποικιλιών “Κατερίνη” - “Μπασμάς”).

Νομοθετικό έργο

Συγχρόνως προχωρά η κατάρτιση σχεδίων νόμων και υπουργικών αποφάσεων για τη διευθέτηση κρίσιμων αγροτικών θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, “έρχονται” εντός του Ιουνίου: Το σχέδιο νόμου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών και η νομοθετική ρύθμιση απλούστευσης της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων (με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας), που υποχρεωτικά έως 19.6 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον έως το τέλος του μήνα τίθεται σε διαβούλευση το πλαίσιο για την αλιεία, με ορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και επαναφορά ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, με γνώμονα την προστασία του επαγγέλματος και των ιχθυοαποθεμάτων, ενώ σε διαβούλευση θα τεθεί και το πλαίσιο για τη δακοκτονία. Τα δύο πλαίσια αναμένεται να υπαχθούν σε ένα σχέδιο νόμου.

Έπεται η διαβούλευση επί του σχεδίου υπουργικής απόφασης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις αγροτικών προϊόντων, που θα προβλέπει ισόρροπη εκπροσώπηση όλων όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή ενός προϊόντος, με στόχο την προστασία του. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την αναγνώριση της διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας μετά από 20 χρόνια προσπαθειών.

Έλεγχοι

Κατά τον υπουργό, για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και την προστασία των παραγωγών. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για προμήθεια 51 οχημάτων για τους ελεγκτές, εξασφαλίστηκαν 3 εκατ. για εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό κτηνιατρικών εργαστηρίων ελέγχου ελληνοποιήσεων και προστασίας του καταναλωτή, ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η αύξηση προσωπικού (από το 2008) κατά 180 θέσεις συν 30, ενώ έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και 171 κτηνίατροι.

Αναφέρθηκε στο έργο του ΕΦΕΤ και τόνισε ότι μόνο το 2019 έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικά 654.000 ευρώ, εκ των οποίων 72.000 ευρώ για ελληνοποιήσεις, άνω των 61.000 ευρώ για νοθεία ελαιολάδου, ενώ χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά του ΕΛΓΟ στον τομέα του ελέγχου της αγοράς, που σε συνδυασμό με άλλα μέτρα αναμένεται να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα στην τιμή του γάλακτος.

Απάντηση σε Μητσοτάκη

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη από τη Λάρισα (στις 15.5), όπου χθες βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και η αναδιαμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης διασφαλίζοντας ότι ο παραγωγός θα νιώθει αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σημείωσε ότι για τους συνεταιρισμούς ήδη υπάρχει πλαίσιο και για τις ελληνοποιήσεις ότι γίνεται δουλειά στη βάση, όχι με συνθήματα, ενώ θύμισε στη Ν.Δ. τη θέση της φέτας στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά έναντι της πρόσφατης συμφωνίας με την Ιαπωνία, κατά την οποία επετεύχθη πλήρης προστασία.

Ανέφερε τέλος ότι δεν βγαίνει νόημα από τις δύο δηλώσεις περί φορολογίας 9% μέχρι 10.000 ευρώ και περί διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή περισσότεροι εκτός αφορολόγητου, τονίζοντας ότι έως τώρα η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών καλυπτόταν κάτω από το αφορολόγητο.

Ευρωεκλογές

Ερωτηθείς για θέματα της ΚΑΠ και ενόψει των ευρωεκλογών, θύμισε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο που περιλαμβάνει και υποψήφιο κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, αλλά και υποψήφια καθηγήτρια - ειδική επί της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης.

Μίλησε για τις δύο “γραμμές” που υπάρχουν στην Ε.Ε.: τη νεοφιλελεύθερη - συντηρητική, που αντιμετωπίζει τον αγροτικό τομέα στην ίδια λογική με τη βιομηχανία, και την προοδευτική, που υπηρετούμε, βάσει της οποίας ο αγρότης είναι το θύμα και όχι ο θύτης της κλιματικής αλλαγής.

Άρα, σημείωσε, το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τους αγρότες είναι πολύ σημαντικό και πλέον το καίριο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν αυτή την Κυριακή είναι: “Θέλουμε παραγωγή τροφής στην Ευρώπη την επόμενη μέρα ή δεν θέλουμε;”.

Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL