Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2,1 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2,1 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση ασκεί ισορροπημένη οικονομική πολιτική. Δίνει σε όλους ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές, ασκώντας πολιτική με βάση τους αριθμούς αντί να προσαρμόζει τους αριθμούς για να κάνει πολιτική. Με αυτό το διπλό «καρφί» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφενός στις αντιφατικές δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πότε ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δίνει πάνω από τις ανάγκες της οικονομίας και πότε πως «κόβει» από τους πολίτες, αφετέρου στα εκάστοτε κινδυνολογικά σενάρια τα οποία, όπως είπε, διαψεύδονται σταθερά. Εμμέσως δε, απάντησε όχι μόνο στα περί προβληματισμού των Βρυξελλών αλλά και στους ισχυρισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πως η πρόσφατη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων αντανακλά προβληματισμούς για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Μάλιστα, εξίσου ηχηρή απάντηση ήλθε με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δείχνουν τον σχηματισμό πρωτογενούς αποτελέσματος 2,1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο στο α’ τετράμηνο.

Αναλυτικότερα, την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση έκανε στο ΑΠΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό σημαίνε, σύμφωνα με τον ίδιον, πως, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέρα εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό.

Συμπλήρωσε ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, ο Γ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους».

Απάντηση Τσακαλώτου

“Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει αρκετά για να πάω με παρέα για 10 ημέρες στη Σαντορίνη» δήλωσε από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή όσα έγιναν γνωστά προχθές από τις Βρυξέλλες. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει με σχέδιο, πρόγραμμα και συμμαχίες. “Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019. Είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά κερδίζουμε και 200 εκατ. ευρώ από τις δόσεις. Έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά... Κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς, δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τα θετικά μέτρα του 2019 η αντιπολίτευση λέει ότι δεν επιστρέφουμε τον ΦΠΑ εκεί που ήταν και δεν δίνουμε πλήρη 13η σύνταξη. «Έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Είτε υπολογίζετε ότι είναι μεγαλύτερος και άρα πρέπει να καταθέσετε τις τροπολογίες είτε να μας πείτε τι θα κόψετε απ’ όσα φέραμε. Εμείς κάναμε ισορροπημένη πολιτική, δίνουμε κάτι σε όλους».

Στο μεταξύ, πάνω από τον στόχο διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο:

*1,461 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,800 δισ. ευρώ για την ίδια περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκε έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 1,043 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,117 δισ. ευρώ και πλεονάσματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

*Το ύψος των καθαρών κρατικών εσόδων ήταν 15,954 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,305 δισ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου

*Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,145 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.403 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου.

*Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν 888 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

*Οι κρατικές δαπάνες ήταν 16,997 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 769 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17.766 εκατ. ευρώ).

*Οι δαπάνες ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 886 εκατ. Ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL