Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Βαθιά ανάσα 24 - 36 δόσεων για τις επιχειρήσεις με οφειλές στην εφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαθιά ανάσα 24 - 36 δόσεων για τις επιχειρήσεις με οφειλές στην εφορία

Βαθιά ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα, που αδυνατούν μέχρι σήμερα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία ώστε να είναι "τακτοποιημένα" και ενήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι ευκολίες των δόσεων επεκτεινονται σε 24 και σε 36, ενώ παράλληλα κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική βελτίωση στις μειώσεις των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας έτσι ώστε να μειώνεται στο 13% για τον καφέ κι άλλα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, η Κ. Παπανάτσιου έκανε σαφές ότι η αποπληρωμή για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλεπόταν στην προηγούμενη ρύθμιση για τις 18 δόσεις (δηλαδή για τους τακτικούς φόρους, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ) και τις 30 (για τους έκτακτους, όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς). Εμμέσως πλην σαφώς η υφυπουργός είχε "φωτογραφίσει" προ εβδομάδος στις επιτροπές της Βουλής τις ως άνω αλλαγές και κατατίθενται ως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα. Σημειώνεται πάντως ότι για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι δόσεις φτάνουν έως και τις 120, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη, η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως με νομοτεχνική βελτίωση μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ, στο τσάι, στα μπαχαρικά, στα παρασκευάσματα καρπών και φρούτων και σε άλλα προϊόντα στο ράφι. Επίσης σημείωσε πως σε μία περιοχή της Μακεδονίας, στην Κοζάνη, μειώνεται ο ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση από το 13% στο 6%.

«Αυτό μπορούμε να κάνουμε τώρα» σημείωσε η υφυπουργός, προσθέτοντας πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις».

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

* 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ,

* 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις,

* 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις,

* 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

* 100% για εφάπαξ εξόφληση,

* 85% για 2 έως 6 δόσεις,

* 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις,

* 60% για 13 έως 18 δόσεις,

* 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις,

* 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές του ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Στο μεταξύ, σε επικοινωνία που είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης με τους εκπροσώπους αλυσίδων super markets, ζητώντας τη μείωση των τιμών των προϊόντων, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 24% σε 13%.

Ειδικότερα, ο Γ. Δραγασάκης επικοινώνησε με τους Μαρία και Γεράσιμο Σκλαβενίτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αντίστοιχα, της «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ», Γιάννη Μασούτη, διευθύνοντα σύμβουλο της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», Αριστοτέλη Παντελιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της «Μετρό ΑΕΒΕ», και Βασίλη Σταύρου, brand president της «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.».

Όλοι οι εκπρόσωποι των παραπάνω επιχειρήσεων διαβεβαίωσαν για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL