Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Τα θετικά μέτρα και η μείωση των πλεονασμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα θετικά μέτρα και η μείωση των πλεονασμάτων

Ακόμη και ο πιο κακεντρεχής αντιλαμβάνεται ότι το πακέτο των θετικών μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αφορά όλη την κοινωνία. Και κυρίως απευθύνεται σε αυτό που αποκαλείται μεσαία τάξη και επλήγη τα μέγιστα από την ελληνική κρίση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απλώνονται σε όλο το φάσμα των αναγκών, καθότι αφορούν τους εργαζομένους (επιδότηση εισφορών για νέους ως 29 ετών), του συνταξιούχους (θέσπιση μόνιμης 13η σύνταξης για 2,5 εκατ. συνταξιούχους), τα χαμηλά εισοδήματα με τη μείωση των άδικων έμμεσων φόρων (μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% και τη μη μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020), τους αγρότες (έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων), τις ακριτικές και ορεινές περιοχές (μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος), όλους τους φορολογουμένους (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης), την προσέλκυση επενδύσεων (αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%), τους καταναλωτές (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%).

Πάνω από 8 δισ. ευρώ

Και δεν είναι μόνο το ποιοτικό στοιχείο σε αυτήν την υπόθεση. Είναι και το ποσοτικό. Το σχέδιο με τα θετικά μέτρα για φέτος και του χρόνου ανέρχεται στα 4,2 δισ. μέτρα. Και αυτό διότι προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020 (1,3 δισ. με το θετικό αποτύπωμα του 2019), επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου (1,8 δισ.).

Αν προσθέσει κανείς και τα μόνιμα μέτρα 910 εκατ. που ελήφθησαν κατά την 1.1.2019 (μειώσεις εισφορών, μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων κατά 1%, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%), τότε ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης αξίζει να υπενθυμιστεί ότι καταργήθηκε η περικοπή των συντάξεων, με τον δημοσιονομικό χώρο να ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

Και το συγκεκριμένο σχέδιο δεν σταματά μόνο εκεί. Για το 2021 προβλέπονται θετικές παρεμβάσεις και το 2022 στα 2,33 δισ. ευρώ. Κοντολογίς, αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των θετικών μέτρων για την τετραετία 2019-2022, το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός για τα πλεονάσματα

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός γίνεται σε ένα περιβάλλον θετικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη τουλάχιστον 2,2%, με παράλληλη σταθερή μείωση της ανεργίας με στόχο το 14% το 2021.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένας μηχανισμός βάσει του οποίου μπορούν ουσιαστικά να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την τριετία 2020-2022 κατά 1%, ήτοι από το 3,5% στο 2,5%. Ας δούμε όμως με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές. Τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» από τα χρήματα του ESM και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. «Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν υψηλοί τόκοι, ενώ ανέφερε ότι 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Ο ειδικός λογαριασμός και τα αναπτυξιακά μέτρα

Πώς θα γίνει αυτό; Θα ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου, καθότι ουσιαστικά θα επανασχεδιαστούν οι προϋπολογισμοί για το 2020, το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρακτικά, αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές θετικών προς την κοινωνία μόνιμων μέτρων. Ουσιαστικά, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως 5,5 δισ. ευρώ για περαιτέρω θετικά μέτρα, πέραν των όσων ήδη έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έχουμε σχέδιο, επιχειρήματα και συμμαχίες» σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Λογική vs τυπολατρίας

Είναι γεγονός ότι οι κάποιοι τυπολάτρες της Κομισιόν ταράζονται στην ιδέα κάποιων αλλαγών, ωστόσο τα όσα έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση διέπονται από οικονομική λογική και δεν διαταράσσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ήτοι τη συνέχιση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στο άτυπο συμβούλιο Ecofin των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Δηλαδή σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ανήκουν στο σοσιαλιστικό μπλοκ της Ευρώπης και είχε τη δυνατότητα να τους παρουσιάσει την ιδέα της ελληνικής πλευράς. Υπάρχει ακόμη δρόμος, ωστόσο τα επιχειρήματα είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς, η οποία, όπως ανέφεραν πριν από λίγες μέρες πηγές της Κομισιόν, έχει την ευθύνη της οικονομικής της πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL