Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση / Προ των πυλών τα νέα θετικά μέτρα για την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση / Προ των πυλών τα νέα θετικά μέτρα για την κοινωνία

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση, από την πλευρά της κυβέρνησης, θετικών μέτρων τα οποία αφορούν ελαφρύνσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο δεν θα αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και την επόμενη, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, το οποίο θα ξεδιαλύνει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Οι λεπτομέρειες για τις κυοφορούμενες φοροελαφρύνσεις αναμένεται να καθοριστούν σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι προβλέψεις

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αποτυπώνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο υπεβλήθη στην Κομισιόν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές για το ύψος των θετικών για την κοινωνία παρεμβάσεων.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, προκύπτει για φέτος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος κινείται της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι φέτος θα κάνει “άλμα” στο 4,7% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat ή στο 4,1% του ΑΕΠ σε όρους προγράμματος. Ως εκ τούτου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για λήψη μόνιμων μέτρων.

Από εκεί και πέρα, το κυβερνητικό σχέδιο τετραετίας υποστηρίζεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Ο πήχης μπαίνει στο 4% του ΑΕΠ το 2020, πριν ενισχυθεί περαιτέρω σε 4,2% του ΑΕΠ το 2021 και 4,6% του ΑΕΠ το 2022. Με αυτά τα δεδομένα προβλέψεων, η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει πως και τα επόμενα χρόνια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ελαφρύνσεων κοντά στα 5 δισ. ευρώ συνολικά!

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Τα σενάρια αφορούν τη μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 24% στο 22% και του μεσαίου από το 13% στο 12% ή τη μετάταξη ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή σε χαμηλότερο. Επίσης, εξετάζονται η μείωση του χαμηλού συντελεστή στον φόρο εισοδήματος όπως και η επαναφορά της έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ούτως ώστε να επιβραβευτούν οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Μειώσεις εξετάζεται να γίνουν και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2019 προκειμένου να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση επί των ακινήτων, ενώ στη λίστα υπάρχει και η πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στα καύσιμα.

Το μέτρο για τον ΕΝΦΙΑ 2019 είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί από 2021 και δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, ενώ επίκειται και η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (φέτος πραγματοποιήθηκε κατά 10%) όπως και η συνέχιση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% την επόμενη τριετία.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, με τους φορολογούμενους να έχουν ήδη πάρει την «κρυάδα» των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

Η μείωση 10% μεσοσταθμικά, που θα ισχύσει έτσι κι αλλιώς στον φετινό φόρο ακινήτων, δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους «μεσαία» περιουσία. Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται.

Μηδενισμός εισφοράς αλληλεγγύης

Συν τοις άλλοις, εντός των κυοφορούμενων σεναρίων περιλαμβάνεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού, η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ. Αυτό το μέτρο ήταν προγραμματισμένο «αντίμετρο» για το 2020 και δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επίσης, ενδέχεται να προχωρήσει η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.

Παράλληλα, αναμένεται και η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Δεν μειώνεται το αφορολόγητο

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκπονήσει το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχουν «σκανάρει» όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τις δύο ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, η οποία θα δώσει «ανάσα» σε πολλές χιλιάδες πολιτών που την έχουν ανάγκη.

Επίσης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1.1.2020, διατηρώντας το στα σημερινά επίπεδα. Άλλωστε, είχε υπάρξει πρόσφατα προαναγγελία από τα χείλη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL