Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων κοστολογεί το υπουργείο Οικονομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων κοστολογεί το υπουργείο Οικονομικών

Σε φάση κοστολόγησης των συζητούμενων μέτρων φοροελάφρυνσης (μείωση συντελεστών ΦΠΑ και εισοδήματος) βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο. Kάτι πιο συγκεκριμένο θα έλθει μετά το Πάσχα, οπότε θα έλθουν και οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Κ. Παπανάτσιου είπε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των δανειστών λόγω της αποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης και δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης μαζί τους οι 120 δόσεις, το μέτρο "θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε". Διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις και για ταμεία και για εφορία θα έλθουν μετά το Πάσχα και ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις: "Εκεί θα εφαρμόζονται οι 120 δόσεις σε περισσότερους. Στα πιο υψηλά εισοδήματα οι δόσεις θα καθορίζονται ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής. Γίνονται σκέψεις για μίνιμουμ αριθμό δόσεων τις 18 και μάξιμουμ τις 120". Για το ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι στις οφειλές του 2019 ώστε να υπαχθούν, είπε ότι στόχος είναι να διασφαλιστούν και τα δημόσια οικονομικά. "Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν" .

Κινήσεις για τη μεσαία τάξη

Αναφορικά με τις πληροφορίες για πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα αφορούν στη μεσαία τάξη, είπε: "Η οικονομία πηγαίνει καλά, το δεκαετές πολύ καλά, έχουμε βγει από Μνημόνια, κάναμε αίτημα στον ESM για αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Αυτό το κλίμα μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε σε κάποια μέτρα. Συζητάμε διάφορα, τα κοστολογούμε και μετά τις γιορτές θα δούμε. Και μείωση ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση φορολογικών συντελεστών έχει συζητηθεί. Τα κοστολογούμε... Έχουμε κάνει κινήσεις για τη μεσαία τάξη, έχουν χαμηλώσει οι εισφορές του ΕΦΚΑ, έχει μειωθεί ο συντελεστής από το 26%".

Για την προκαταβολή φόρου διευκρίνισε: "Την συζητάμε γενικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προτεραιότητες". Ανέφερε επίσης, ότι εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλά, προσπαθούμε ό, τι μέτρα φέρνουμε από εδώ και στο εξής να έρχονται για να μένουν.

Σχετικά με τις επιστροφές φόρου είπε ότι "προσπαθούμε να επιστρέφουμε τους φόρους σε όσους το δικαιούνται άμεσα. Γι' αυτό και έχουμε νομοθετήσει κάτω από 10.000 ευρώ να επιστρέφονται γρήγορα χωρίς ελέγχους. Εξετάζεται μόνο αν υπάρχει άλλη οφειλή ώστε να συμψηφιστεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL