Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας για τις λιγνιτικές μονάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας για τις λιγνιτικές μονάδες

Με την άρση σημαντικών “αγκαθιών”, που δημιούργησαν προσκόμματα κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, για τις προς διάθεση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη προχωρά πλέον ο νέος διαγωνισμός.

Μετά τη μείωση της τιμής του λιγνίτη, που κατάφερε η διοίκηση της ΔΕΗ να διασφαλίσει σε συμφωνία με τον ιδιώτη που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου της Αχλάδας για την τροφοδοσία της Μελίτης (20 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 16,5 ευρώ για την υπόλοιπη πενταετία -από 23 ευρώ έως σήμερα), χθες εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. της επιχείρησης και οι συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPA’s) στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού.

Εκτός του ότι δεν περιλαμβάνεται όρος επιμερισμού κινδύνου που ζητούσαν ορισμένοι επενδυτές (δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την Κομισιόν), υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΜΑΕΙ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα SPA’s λαμβάνεται ανώτατο όριο τιμών έως 40.000 ευρώ/ΜW και μάλιστα προβλέπεται ότι, στην περίπτωση που το όριο αυτό είναι μικρότερο, θα γίνει μείωση επί των τιμημάτων κατά το ποσό που υπολείπεται, δηλαδή θα αφαιρεθεί από το τίμημα η διαφορά που τυχόν προκύψει. Επίσης προβλέπεται ότι, αν εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τους επενδυτές δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν ο μηχανισμός, τότε επιστρέφεται ποσό ίσο με το 30% του τιμήματος.

Πάντως κατά τον Μ. Παναγιωτάκη προσδοκάται πλέον ότι η Κομισιόν (DG Comp) θα συμβάλει στην επιτυχία της αποεπένδυσης επισπεύδοντας την έγκριση του Μηχανισμού, αφού είναι δική της απαίτηση η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πλέον αναμένεται -το αργότερο στις 8 Μαΐου- η υποβολή των οικονομικών προσφορών από τους επενδυτές, ώστε αμέσως να ακολουθήσουν η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή και η γενική συνέλευση.

Παράλληλα, χθες το ΥΠΕΝ έθεσε σε διαβούλευση έως τις 10 Μαΐου τη σχετική πρόταση επί του σχεδίου για τον ΜΜΑΕΙ -για τον οποίο είχε υποβάλει, στις 19.1.2018, προκαταρκτική κοινοποίηση στην DG Comp. Ζητούμενο είναι μια διαδικασία καθορισμού του ποσού της ισχύος που απαιτείται ώστε:

* Να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια για την ικανοποίηση της ζήτησης, ειδικά στις περιόδους αιχμής,

* Να διασφαλίζεται ένα αποδεκτό επίπεδο αξιοπιστίας του συστήματος.

Μέσω του Μηχανισμού προσφέρεται κάλυψη κινδύνου για τους προμηθευτές από τυχόν υψηλές τιμές της αγοράς σε περιόδους έλλειψης διαθεσιμότητας ισχύος και κατ’ επέκταση έμμεση προστασία για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, με την υποχρέωση φυσικής παράδοσης της ισχύος, εξασφαλίζεται με όρους αγοράς η μακρόχρονη επάρκεια ισχύος του συστήματος.

Κατά το ΥΠΕΝ στην Ε.Ε. υπάρχει η ανησυχία ότι η αγορά μπορεί να μην στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα για την προσέλκυση επενδύσεων που θα διασφαλίσουν μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ικανό να καλύψει τη ζήτηση με επαρκές επίπεδο αξιοπιστίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL