Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας για όλες τις εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας για όλες τις εταιρείες

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 10.05.2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3 μ.μ., τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για το «Γενικό Εμπορικό Μητρώο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓΕΜΗ και τις υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ μία από αυτές είναι ότι η παροχή όλων των υπηρεσιών που συνδέονται με το ΓΕΜΗ συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, στα Επιμελητήρια. Στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με την ενοποίηση της διαδικασίας ελέγχου των δημοσιευτέων πράξεων σε ένα σημείο της διοίκησης.

Από εκεί και πέρα, προβλέπεται η επέκταση της ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών. Έτσι σειρά πράξεων θα καταχωρίζεται με απλό και αυτοματοποιημένο έλεγχο πληρότητας, ενώ για ορισμένες εταιρικές πράξεις θα αρκεί η με ευθύνη της εταιρείας ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων που θα δημοσιοποιούνται, χωρίς την απαίτηση για υποβολή εγγράφων.

Παράλληλα, προβλέπεται με το νομοσχέδιο η δημιουργία Επιτροπών ΓΕΜΗ αποτελούμενων από εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δικηγόρους και υπηρεσιακούς παράγοντες για εξέταση υποθέσεων που αφορούν στην έκταση του ελέγχου και την καταχώριση πράξεων και στοιχείων στο ΓΕΜΗ ή εξέταση προσφυγών σε περίπτωση επιβολής προστίμων από τις ΥΓΕΜΗ, ούτως ώστε να επιλύονται ταχύτερα, ευχερέστερα και με ασφάλεια δικαίου σύνθετες περιπτώσεις.

Επίσης προβλέπεται η θέσπιση υποχρέωσης διαλειτουργικότητας με άλλα εθνικά μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση με το TAXIS, προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής συναφών δηλώσεων με τα ίδια ή παρεμφερή στοιχεία σε περισσότερες κρατικές υπηρεσίες.

Με το νέο νομοσχέδιο στο ΓΕΜΗ θα γίνεται καταγραφή όλων των πράξεων και στοιχείων που καταχωρίζονται στο Μητρώο, για τους κυριότερους νομικούς τύπους, καθώς και των νομικών προσώπων ή ατομικών επιχειρήσεων που πρέπει να εγγράφονται στο ΓΕΜΗ προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη αυστηρού χρονικού πλαισίου εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ. Στόχος, η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL