Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Επιτάχυνση στις πληρωμές από τον Αναπτυξιακό Νόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτάχυνση στις πληρωμές από τον Αναπτυξιακό Νόμο

Δίχως να απαιτείται επίσκεψη των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων θα μπορεί πλέον να πιστοποιείται η υλοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, καθώς αυτό θα μπορεί να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή. Το παραπάνω προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ρύθμιση διευκόλυνσης των επενδυτών, καθώς η πιστοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης από τους ίδιους θα ανοίγει τον δρόμο για την άμεση λήψη και της ανάλογης επιδότησης, κάτι που ώς τώρα αποτελούσε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Σημειώνεται πως με το ισχύον καθεστώς, από την υποβολή αιτήματος πιστοποίησης της επένδυσης από τον επενδυτή έως και την πραγματοποίησή της μπορεί να περάσει και περισσότερος από ένας χρόνος, ενώ σε περιπτώσεις όπως αυτές σε απομακρυσμένα νησιά καταγράφεται απροθυμία των ελεγκτών να μεταβούν και να πιστοποιήσουν μια επένδυση.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Πλέον, με την κατατεθείσα τροπολογία, ο επιχειρηματικός φορέας θα μπορεί να επιλέγει για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσής του είτε τη διενέργεια του αιτούμενου ελέγχου από όργανο ελέγχου που συγκροτείται με τυχαία κλήρωση από Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ) είτε να βεβαιώνει με δική του ευθύνη, που θα συνοδεύεται με αντίστοιχες βεβαιώσεις - υπεύθυνες δηλώσεις, από ορκωτό ελεγκτή και όπου απαιτείται, αναλόγως των όρων υπαγωγής και του είδους της επένδυσης, από πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας φυσικό πρόσωπο, για τη σύμφωνη με τους όρους του θεσμικού πλαισίου του Νόμου 4399/2016 και της απόφασης υπαγωγή, υλοποίηση των μέχρι τον χρόνο της υποβολής του αιτήματος δαπανών της επένδυσής του. Σημειώνεται ότι προβλέπεται και αναλογική εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης στα επενδυτικά σχέδια του Νόμου 3908/2011.

Για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, ο φορέας θα καλείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων να συνυποβάλει με το αίτημα ελέγχου και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία τις ως άνω βεβαιώσεις. Κατόπιν ελέγχου της πληρότητάς τους, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει απόφαση για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL