Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εντός της εβδομάδας το αίτημα της Ελλάδας στον ESM
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός της εβδομάδας το αίτημα της Ελλάδας στον ESM

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να απευθύνει αίτημα η ελληνική κυβέρνηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ, ως απόρροια και της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την αποπληρωμή τουλάχιστον δανείων 3,8 δισ., τα οποία είναι “ακριβά”, καθότι έχουν επιτόκιο της τάξης του 5,13%.

Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020 και θα “ελαφρύνει” τους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς κατά 150 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αγγίζει τα 9,8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες με την κατάθεση του αιτήματος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM και την έγκρισή του από ορισμένα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.

Θετικό "ράλι" στα ελληνικά ομόλογα

Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν να οδηγηθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα  οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα, αφού αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται συμφωνία για την αποπληρωμή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα σηματοδοτούσε ένα ακόμα βήμα μακριά από την κρίση χρέους της Αθήνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η Ελλάδα επιδίωκε να συνάψει συμφωνία το σαββατοκύριακο για να αποπληρώσει πρόωρα περίπου τα μισά από τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,29%, που είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,203%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου επίσης διαμορφώθηκε σε χαμηλό 13 ετών, στο 2,16%, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Χαρίτσης: Διώχνουμε από την πόρτα το ΔΝΤ

Τον οριστικό απεγκλωβισμό της χώρας από το ΔΝΤ και την ασφυκτική επιτροπεία που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8. Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι, ενώ η κυβέρνηση διώχνει από την πόρτα το ΔΝΤ, αποκαθιστώντας την οικονομική κυριαρχία και τη συλλογική αξιοπρέπεια της χώρας, κάποιοι άλλοι πασχίζουν να το επαναφέρουν από το παράθυρο.

"Handelsblatt": Η ελληνική οικονομία έχει πολύ γερά θεμέλια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γράφει η γερμανική "Handelsblatt", τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital.

Ο Ουγκουρλιάν εκτιμά ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια εκπληκτική ανάκαμψη: «Η οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια, θα έχει εξαιρετικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη» δήλωσε ο Ουγκουρλιάν στο πρακτορείο Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις

Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα οι διεθνείς επενδυτές "άρπαξαν" ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ, που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL