Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Ρύθμιση "ανάσα" με "κούρεμα" έως 65% της οφειλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρύθμιση "ανάσα" με "κούρεμα" έως 65% της οφειλής

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τρίτη το νομοσχέδιο "ανάσα" για τη ρύθμιση των χρεών εκατοντάδων χιλιάδων μη μισθωτών και εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει επίσης μια σειρά ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% σε 70%, ενώ στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερο πλαίσιο θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Επίσης όπως είναι γνωστό περιλαμβάνονται μια σειρά θετικές διατάξεις που αφορούν την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων με εμφατικότερη την εισαγωγή στην εργατική νομοθεσία της έννοιας του «βασικού λόγου» ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να θεωρείται μια απόλυση έγκυρη, αλλά και μια σειρά μέτρων προστασίας για τους κούριερ και τους εργαζόμενους στο delivery.

Ρυθμίζονται οφειλές 34 δισ. ευρώ

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται οφειλές ύψους 34 δισ. ευρώ που αφορούν 1,4 εκατ. οφειλέτες (μη μισθωτούς, εργοδότες, αγρότες και συνταξιούχους) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που θα οδηγούν σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις. Επίσης, προβλέπεται ο επανυπολογισμός των εισφορών για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες) με "κούρεμα" της αρχικής οφειλής, ενώ για τις οφειλές των εργοδοτών προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα. Η ρύθμιση αφορά και συνταξιούχους για οφειλές και χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνταξιοδότησή τους.

Στη ρύθμιση υπάγονται νομικά και φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.

Η αποπληρωμή του νέου ποσού (όπως θα προκύψει μετά το "κούρεμα" των προσαυξήσεων αλλά και της βασικής οφειλής σε αρκετές περιπτώσεις) θα γίνεται σε 120 δόσεις, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισμένο. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε σημαντικό «κούρεμα» της βασικής οφειλής, που θα «κουμπώνει» με το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και θα οδηγεί σε συνολική απομείωση της οφειλής κατά 60%-65%.

Ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση

Στη ρύθμιση εντάσσονται και κάθε είδους άλλες οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. Πάνω από 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, αναμένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν μέσα από τη ρύθμιση καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ).

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης (έως 120) μέχρι το νέο χρέος να φτάσει στο απαιτούμενο όριο. Ακολούθως υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, καθώς ήδη με την αίτηση έχει ξεκινήσει το δικαίωμα στην καταβολή της σύνταξης.

Συντάξεις χηρείας

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% σε 70%.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι περιορισμοί για τις νέες συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί με τον Ν. 4387/16 και βελτιώνονται όλες οι σχετικές διατάξεις, συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν. Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, αυξάνεται από 50% σε 70% το ποσοστό αναπλήρωσης, τα άγαμα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος ηλικίας θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι, ενώ δίνεται δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης μέχρι ηλικίας 35ετών.

Αιτιολογημένες απολύσεις

Όσον αφορά το σκέλος των εργασιακών, με συγκεκριμένη διάταξη εισάγεται ρητά στο δίκαιο της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου η πρόβλεψη ότι για την εγκυρότητα της καταγγελίας απαιτείται η ύπαρξη βάσιμου λόγου κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Δηλαδή δεν θα μπορούν να γίνονται απολύσεις που δεν θα είναι επαρκώς αιτιολογημένες. Πλέον απαιτείται η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για βάσιμο λόγο, ο οποίος συνδέεται είτε με τη συμπεριφορά ή τις ικανότητες του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης.

Επίσης, θεσπίζεται το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων στα έντυπα που υποβάλλουν οι εργοδότες τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, καθίσταται άκυρη η μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε εκ περιτροπής εργασίας χωρίς την έγγραφη συμφωνία του εργαζόμενου, ενώ εισάγονται και σειρά μέτρων προστασίας για τους κούριερ και τους εργαζόμενους στο delivery.

Ευκολότερα στη σύνταξη οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη η οποία επεκτείνει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για να θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει 1.000 ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη επεκτείνεται αυτό το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια» με συνέπεια να καλύπτονται ασφαλισμένοι με μεγάλες περιόδους ανεργίας, ώστε να μπορούν σε αυτό το ευνοϊκότερο πλαίσιο να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. «Είναι ακόμη μία ρύθμιση που θεωρώ ότι θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που την περιμένουν» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα grtimes.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL