Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Άλλο ένα fake news καταρρέει - Διαψεύδει τη Ν.Δ. και τα δημοσιεύματα η "Μακεδονική εταιρεία ΜΕΛ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλο ένα fake news καταρρέει - Διαψεύδει τη Ν.Δ. και τα δημοσιεύματα η "Μακεδονική εταιρεία ΜΕΛ"

Δεν σχετίζονται µε τη Συµφωνία των Πρεσπών τα προβλήµατα που αντιµετώπισε η «Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ» στην Κίνα και τις επιφυλάξεις των κινεζικών υπηρεσιών για την κατοχύρωση του σήµατός της. Αυτό επισηµαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία τονίζει µάλιστα πως χάρη στην παρέµβαση και των ελληνικών Αρχών το πρόβληµα ξεπερνιέται.

Το θέµα της ΜΕΛ και τα προβλήµατά της µε τις κινεζικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση της «µακεδονικής» επωνυµίας της ανέδειξε η ΝΔ, χωρίς πάντως να δώσει στη δηµοσιότητα το όνοµα της εταιρείας, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστική περίπτωση των ζητηµάτων που προκύπτουν από την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία έδωσε µια άλλη διάσταση της υπόθεσης, επισηµαίνοντας πως το θέµα δεν αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών.

«Σχετικά µε την πληθώρα δηµοσιευµάτων που αφορούν στην εταιρεία µας και µε σκοπό την ανάδειξη της πραγµατικής διάστασης του θέµατος, δηλώνουµε προς κάθε κατεύθυνση πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές µεταξύ της εταιρείας µας και κινεζικών εταιρειών.

Στη διαδικασία κατοχύρωσης της επωνυµίας µας παγκόσµια και ύστερα από σειρά επιτυχηµένων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αµερική και Αυστραλία οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες βάσει των σχετικών εγγράφων ουδόλως σχετίζονται µε την πρόσφατη συµφωνία.

Υστερα από ενηµέρωση, αρµοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστούµε για τα άµεσα αντανακλαστικά, προχωρήσαµε στις ενδεδειγµένες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ΜΕΛ, µία από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιοµηχανίες παραγωγής ανακυκλωµένου χαρτονιού, τον περασµένο Φεβρουάριο προσπάθησε να καταχωρίσει το εµπορικό της σήµα στην Κίνα. 

Η εταιρεία κατέθεσε στους Κινέζους τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το brand της είναι κατοχυρωµένο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ακόµα και στις ΗΠΑ.

Το αίτηµά της όµως απορρίφθηκε στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Γραφείο Εµπορικών Σηµάτων της Κίνας εδώ και χρόνια, περίπου από τις αρχές της δεκαετίας, να µη δέχεται την καταχώριση εµπορικών σηµάτων µε τον όρο «Μακεδονία», «µακεδονικός/ή» ή παράγωγα, χωρίς τη σύµφωνη γνώµη των δύο χωρών.

Για το θέµα κινητοποιήθηκε άµεσα το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατέθεσε ένσταση επί της απόφασης απόρριψης. Σύµφωνα µε πηγές από την εταιρεία, το ζήτηµα θα έχει θετική κατάληξη και η εταιρεία θα καταφέρει τελικά να δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά.

Η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 µετέφερε την έδρα της στο Βιοµηχανικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Aπό το 2012 αποτελεί µέλος του τουρκικού οµίλου ΡΑΚ GROUP B.V.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL