Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Αύριο καταθέτει η κυβέρνηση το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο καταθέτει η κυβέρνηση το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Την απόφαση να καταθέσει στη Βουλή το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά την ερχόμενη Παρασκευή και χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, πήρε η κυβέρνηση, εντός της οποίας υπάρχει σύμπνοια γι' αυτήν την κίνηση. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, θα κατατεθεί το σχετικό κείμενο, το οποίο θα είναι “στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών”, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των θεσμών δεν συμφωνούν με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες στην “Α” ότι το τελικό κείμενο θα εμπεριέχει τα παραπάνω όρια. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είτε η ελληνική πλευρά θα χαράξει το δρόμο που έχει επιλέξει...

Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συζητήσεις μεταξύ όλων των πλευρών, διότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξουν αναταράξεις, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης - θεσμών επί του θέματος. Πάντως, η εικόνα των αγορών και των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δείχνουν ότι έχει ληφθεί το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία ολοένα και ανακάμπτει. Συνεπώς, δεν προκύπτει προφανής λόγος για να δημιουργήσει αναταράξεις είτε η Κομισιόν είτε η ΕΚΤ, προβάλλοντας αιτιάσεις οι οποίες δείχνουν μάλλον πολιτική σκοπιμότητα, παρά τεχνοκρατική ευθυκρισία. Ποιον θα συνέφερε άραγε να οδηγηθεί η Ευρώπη σε ευρωεκλογές με "ανοιχτά" ελληνικά ζητήματα, όταν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν κάνουν λόγο για επιτυχία της Ελλάδας και ανάκαμψη της οικονομίας;

Εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα

Άλλωστε, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή 1 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (προκύπτουν από διακράτηση ελληνικών ομολόγων), ως μέρος της συμφωνίας για το χρέος. Λίγο έως πολύ αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης του Eurogroup αν η ρύθμιση της συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρηθεί πολιτικά ως προαπαιτούμενο.

Άλλωστε, όπως σημείωναν χθες ευρωπαϊκές πηγές, η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος, ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Δύο τα σημεία διαφωνίας με τους θεσμούς

Ένα από τα ζητήματα που εγείρουν οι θεσμοί (σημειωτέον, κυβέρνηση και ελληνικές τράπεζες είχαν καταλήξει σε όλα) είναι δημοσιονομικό, όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Το κόστος που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ έως το 2022, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά έχει ήδη προϋπολογίσει.

Το άλλο ζήτημα που εγείρει η ευρωπαϊκή πλευρά είναι νομικό και συνδέεται με το πώς θα αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες του παλαιού νόμου Κατσέλη με τις πολύμηνες διαδικασίες και τις δυνατότητες εφέσεων, ενώ γίνεται λόγος και για δυνατότητα παρείσφρησης στρατηγικών κακοπληρωτών, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις και στο ζήτημα αυτό.

Το τελευταίο μέτωπο είναι και το πιο σημαντικό μέτωπο, καθότι συνδέεται με τη λεγόμενη περίμετρο, δηλαδή με τα όρια όσων θα ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου. Σε αυτό το πεδίο εκφράζονται επιφυλάξεις για τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και για τα περιουσιακά κριτήρια, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά.

Ευρωπαϊκές πηγές: Αναζήτηση κοινού τόπου

Από εκεί και πέρα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μια συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή, όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL