Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Λύση για την πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση για την πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση

 *Πηγές με γνώση των συζητήσεων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία, το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε» ανέφερε η πηγή, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται αποχρώσες ενδείξεις σκοπιμότητας από μία πλευρά της Κομισιόν (κυβέρνηση και ελληνικές τράπεζες είχαν καταλήξει στο πλαίσιο), η κυβέρνηση συνεχίσει τις συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, ούτως ώστε να έχει εξευρεθεί η λύση μέχρι το EWG της 25ης Μαρτίου. Ειδάλλως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ζήτημα της “μονομερούς” (χωρίς συμφωνία από την πλευρά της Ε.Ε.) κατάθεσης του πλαισίου στη Βουλή παρότι η βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί το ζήτημα μέσω αμοιβαίας αντίληψης.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών με βασικό θέμα το διάδοχο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα τη συνεδρίαση του EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου».

Οι διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης τόσο συνολικά των "κόκκινων" δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σημειώθηκε πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά μεγάλες διαφορές παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλείδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.

Το όριο οφειλής που... επιθυμούν οι θεσμοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητείτο μέχρι πρότινος και στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες έκανε λόγο για συνολική οφειλή με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ.

“Παράθυρο” για... μονομερή ενέργεια

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο χρονοδιάγραμμα αναφέρει επιδίωξη συμφωνίας με ορίζοντα το EWG χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Πάντως, πηγές με γνώση των συζητήσεων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία, το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε» ανέφερε η πηγή, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί.

Μετά οι 120 δόσεις

Με αφορμή την αυριανή παρουσία του Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο κοινού συνεδρίου Κομισιόν - ΙΟΒΕ δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL