Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οι καθυστερήσεις και οι... προφάσεις για την πρώτη κατοικία / Αποφασισμένη για λύση η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι καθυστερήσεις και οι... προφάσεις για την πρώτη κατοικία / Αποφασισμένη για λύση η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup δεν είναι απολύτως εξηγήσιμες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα στην ελληνική πλευρά, ωστόσο η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ούτως ώστε να μελετηθούν οι περαιτέρω κινήσεις. Πάντως, την ώρα που γράφονταν αυτές οι “γραμμές” επικρατούσε αισιοδοξία για το ότι θα επιλυθούν οι όποιες λεπτομέρειες και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο σύντομα και σε κάθε περίπτωση!

Οι διαφωνίες με τους θεσμούς

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποιοι εκ των θεσμών δεν συμφωνούν με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέστειλε τις απαραίτητες απαντήσεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, εμμένοντας στα ίδια όρια και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν, ενώ και οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει.

“Αγκάθι” αποτέλεσε και η πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένο να μεταβάλει το παραπάνω, καθότι θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί μικροέμποροι οι οποίοι αντιμετώπισαν πολύ μεγάλες δυσκολίες μέσα στην κρίση και έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, οι θεσμοί φέρονται να ζήτησαν το ανώτατο όριο των καταθέσεων που μπορεί να έχει κάποιος προκειμένου να θεωρηθεί επιλέξιμος για την προστασία της πρώτης του κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου, και η περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, από 260.000 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά. Ενδεχομένως σε αυτά τα σημεία να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά πιο κοντά στα άνω όρια.

Προδιαγραφές για λύση στο EWG στις 25 Μαρτίου

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στο EWG της 25ης Μαρτίου και η κατεύθυνση παραμένει να έχουν όλα ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αρμοδίων, ο διάδοχος του Νόμου Κατσέλη θα “κλείσει” λίγο πριν το Eurogroup του Απριλίου, δίνοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Άλλωστε, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποια αιτία επιπλέον καθυστέρησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό για την κοινωνία πεδίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου θα καταφθάσουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να ολοκληρωθούν οι όποιες συζητήσεις. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο θα έρθει την Τρίτη με αφορμή ημερίδα που κάνει ο ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, και θα έχει την ευκαιρία για μια σειρά επαφών προετοιμασίας.

Η οικονομία... τραβά τον δρόμο της

Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν προδιαγράψει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν δίνουν σημασία ούτε στη μικρή καθυστέρηση καταβολής των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, ούτε στην όποια κριτική άσκησε το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η ομολογιακή αγορά της Ελλάδας σημείωνε εν γένει πτωτική τάση σε όλη την καμπύλη της κατά τις προηγούμενες ημέρες και παρά την απόφαση του Eurogroup να μεταφέρει τη συζήτηση για την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs/SMPs) για τις 5 Απριλίου.

Ως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν δίνουν σημασία στις πρόσκαιρες καθυστερήσεις. Ούτως ή άλλως, πέραν της ρύθμισης χρέους και των καλυμμένων χρηματοδοτικών μας αναγκών, έχουμε αντλήσει ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 71% των χρημάτων που σχεδιάζαμε να καλύψουμε ετησίως από τις αγορές.

Το χρέος

Παρόλα τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν, το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία κατέδειξαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ, που είναι η πρώτη μετά την έξοδό της χώρας από το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκεί η έκθεση του ΔΝΤ σε διάφορους τομείς, κυρίως επί πολιτικών αποφάσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν επηρεάζουν τις αγορές, σημειώνει την πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, γεγονός που συμπιέζει την καμπύλη επιτοκίων προς τα κάτω.

Άλλωστε, όπως σημείωσε και πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές στο Παρίσι για την ελληνική κρίση, η Ελλάδα έχει επιλύσει το ζήτημα του χρέους της για τα επόμενα χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθείται σοβαρή πολιτική. Τουναντίον, προέβλεψε ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στο θέμα του χρέους για το σύνολο των χωρών, καθότι δεν είναι βιώσιμη η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL