Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Γ. Σταθάκης από τις ΗΠΑ: / Γ. Σταθάκης από τις ΗΠΑ: Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης από τις ΗΠΑ: / Γ. Σταθάκης από τις ΗΠΑ: Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής

Οι προοπτικές της ΝΑ Μεσογείου ως παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και η στήριξη στον αγωγό EastMed βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Tarek El Molla, Ισραήλ, Yuval Steinitz, Κύπρο Γιώργο Λακκοτρύπη, αλλά και τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Mark Menezes, στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek, που πραγματοποιείται στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τους προαναφερθέντες ομολόγους του συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας για τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αγοράς αερίου με παγκόσμια εμβέλεια.

Οι τέσσερις υπουργοί συμμετείχαν στο συνέδριο, συνδιοργανώνοντας το πάνελ “Eastern Mediterranean Gas Renaissance” και παρουσίασαν σε κορυφαία στελέχη ενεργειακών εταιρειών και εκπροσώπους κυβερνήσεων τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα υποστηρίξουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της NA Μεσογείου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή, που διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της σε μεγάλο εξαγωγέα αερίου, καθώς και στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των εμπλεκομένων χωρών στην πλήρη χαρτογράφηση των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων και στην ωρίμανση έργων υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Χαρακτήρισε ως τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση τον EastMed, ενώ τόνισε τη σημασία των έργων διασύνδεσης.

Η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, επισήμανε, μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου -απαραίτητο για τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο με βάση τις ΑΠΕ- υπογραμμίζοντας ότι “η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL