Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Ευρώπη θα επανέλθει για μια συνολική λύση στο χρέος της Ευρωζώνης

Για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση μίλησε στο Παρίσι ο Ευ. Τσακαλώτος

Ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Παρίσι - Η ελληνική συμφωνία έχει επιτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα το ζήτημα για 15 χρόνια - Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στις συμμαχίες στην Ευρώπη, εντός του μοντέλου "κόκκινο - κόκκινο - πράσινο"

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα επανέλθει κάποια στιγμή για τη ρύθμιση του χρέους πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτο μιλώντας χθες στο Παρίσι με θέμα "Ongoing  Lessons from the Greek Crisis for Europe - Συμπεράσματα από την ελληνική  κρίση για την Ευρώπη", κάνοντας λόγο για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για μια κόκκινη - κόκκινη - πράσινη συμμαχία στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η Ευρωζώνη, που είναι νομισματική ένωση, δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Γιατί κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα έχουν πιο υψηλά επιτόκια από ό,τι π.χ. η Ολλανδία και αυτό δεν είναι βιώσιμο, γιατί θα προκαλέσει περιφερεικά προβλήματα", τονίζοντας με νόημα ότι η ελληνική συμφωνία έχει επιτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα το ζήτημα για 15 χρόνια.

Τα δύο λάθη του 2015

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε για το 2015 ότι «Προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε». Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Παρεμπιπτόντως, σημείωσε, αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την Ευρωζώνη.

Το δεύτερο λάθος μας, πρόσθεσε, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη, πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, δεδομένου ότι η γραμμή που επικρατούσε στην Ε.Ε ήταν πως η Aριστερά πρέπει να νικηθεί. Μάλιστα τόνισε ότι η λύση μετά το δημοψήφισμα δεν επέτρεψε ήττα της Αριστεράς που θα επηρέαζε την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε

Επιπλέον, παρατήρησε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, για τους εξής λόγους:

* Οι ανισότητες δεν έχουν περιοριστεί.

* Δημοκρατία και λογοδοσία. "Εμείς δεν μπορούμε να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε εθνικό επίπεδο (περιβαλλοντικά, φορολογικά, έλεγχος πολυεθνικών). Το θέμα είναι ότι θέλουμε υπερεθνικές λύσεις σε υπερεθνικά προβλήματα, αλλά στην Ευρώπη το αίσθημα είναι ότι οι πολίτες αισθάνονται πως δεν μετέχουν" σημείωσε.

* Δεν δίνεται σημασία στην «κοινότητα» και τη «συμμετοχή». Πρέπει να απαντήσουμε στο πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια προοδευτική αντίληψη της «συμμετοχής» και της «ιδιοκτησίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στις συμμαχίες στην Ευρώπη, εντός του μοντέλου «κόκκινο - κόκκινο - πράσινο».

Τέλος, είπε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις του Eurogroup, καθώς πολλές εξ αυτών λαμβάνονται από πριν, σε "αίθουσες". Ανέφερε επίσης ότι ο Σόιμπλε ήθελε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο