Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Επιταχύνει η ανάπτυξη το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιταχύνει η ανάπτυξη το 2019

“Ανεβάζει” στροφές ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφορικά με τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας. Μέσα σε αυτή παρουσιάζεται επιτάχυνση και διεύρυνση της ανάκαμψης, καθώς το Ταμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, σηματοδοτώντας μια αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, υπάρχει μια γενική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, ενώ οι εξαγωγές, οι επενδύσεις αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση είναι οι βασικοί πυλώνες που στήριξαν την ανάπτυξη. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να ξεπερνά σταδιακά το 1%.

Στα θετικά καταγράφεται το ότι η έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει «επαρκή» την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει ορισμένες σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει μιας σειράς αυξανόμενων κινδύνων που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Η... εξόφληση του Ταμείου

Τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο έχουν καταστήσει το χρέος βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. «Το μεσοπρόθεσμο χρέος και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες φαίνονται διαχειρίσιμες. Η τάση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πτωτική, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ καθ' όλη την περίοδο αναφοράς» σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως υπενθυμίζεται, η Ελλάδα εξήλθε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης με ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το πόσο του οποίου υπολογιζόταν σχεδόν στα 30 δισ. ευρώ ή στο 16% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Το Ταμείο, ωστόσο, εκτιμά ότι το ταμειακό διαθέσιμο θα συρρικνωθεί το 2019 σε περίπου 23 δισ. ευρώ και τελικά θα περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ το 2024. «Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν τακτικές δανειοληψίες από τις αγορές και σταδιακή εξάντληση του ταμειακού τους αποθέματος» αναφέρει η έκθεση.

Η Ελλάδα, πέραν των 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει συνολικά φέτος από τις αγορές (έχει καλύψει τα 5 εξ αυτών με το πενταετές και το δεκαετές ομόλογο), ετοιμάζεται για ετήσιες εκδόσεις τίτλων 2 έως 5 δισ. ευρώ τον χρόνο την περίοδο 2020-2023 σύμφωνα με τα όσα γράφει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα.

Έτσι το Ταμείο εκτιμά ότι το μαξιλάρι ρευστότητας θα περιοριστεί στα 23 δισ. ευρώ φέτος και σταδιακά θα μειώνεται έως τα 10 δισ. ευρώ το 2024, με το ποσό που θα απομένει τότε να χαρακτηρίζεται «σημαντικό», καθώς καλύπτει για έξι μήνες τις ανάγκες σε πληρωμές χρέους ή περίπου το 100% του συνόλου των υφιστάμενων εντόκων.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Επίσης, διαπιστώνει αδυναμίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς υπολογίζει ότι η έκθεση των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι και η ποιότητα των εξυπηρετούμενων δανείων είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να καθίσταται «αβέβαιη» η αποπληρωμή τους. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη πλευρά όμως, περιγράφει ως βασικά εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια το χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο, τη χαμηλή κερδοφορία και τη στενότητα που παρατηρείται στη ρευστότητα.

Τα σχέδια μείωσης

Σύμφωνα με το Ταμείο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναζητούν λύσεις αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μεταξύ των οποίων τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (APS) και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία βασίζονται στην κρατική στήριξη, εξ ου και σύμφωνα με το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να ελεγχθούν αν είναι συμβατές με τους κανόνες περί κρατικής στήριξης και να υπολογιστούν με ιδιαίτερη προσοχή οι επιπτώσεις τόσο στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και στο δημόσιο χρέος.

Οι κίνδυνοι "εκτροχιασμού"

Η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ θα έμπαινε σε κίνδυνο αρχής γενομένης από το 2021 απουσία κάποιου συνδυασμού μιας ισχυρής αντίδρασης δημοσιονομικής πολιτικής, μιας νέας χρηματοοικονομικής συμφωνίας ή μιας αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτά προβλέπει το Ταμείο κατά την αποτύπωση του δυσμενούς του σεναρίου για την πορεία της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, υπό το δυσμενές σενάριο, το δημοσιονομικό πρωτογενές ισοζύγιο (σε όρους ρευστού) θα επιδεινώνονταν κατά 1,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2019-2024 σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Ο συγκεκριμένος δημοσιονομικός δρόμος αντανακλά τις εξής υποθέσεις:

- Τα δικαστήρια ανατρέπουν τις περικοπές των συντάξεων που συμφωνήθηκαν το 2012-2015, προκαλώντας την καταβολή 6,4 δισ. ευρώ σε δύο ισόποσες καταβολές το 2020 και το 2021.

- Τα δικαστήρια ανατρέπουν τις προηγούμενες περικοπές στα μπόνους του δημόσιου τομέα, προκαλώντας α) αναδρομική πληρωμή 2,6 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί πλήρως το 2019 και β) αποκατάσταση των μπόνους αρχής γενομένης από το 2020, που θα αύξανε μόνιμα 0,2% του ΑΕΠ στις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Ιδεολογικές προσεγγίσεις

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, ο ίδιος άφησε υπόνοιες για ιδεολογικές προσεγγίσεις του οργανισμού απέναντι σε μια σειρά από θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι διαφωνίες ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στο ΔΝΤ καταγράφηκαν σε ζητήματα όπως:

* Το πόσο ευάλωτο είναι το τραπεζικό σύστημα.

* Το ποιος θα είναι αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στην οικονομία.

* Το μέγεθος των δημοσιονομικών κινδύνων από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προκειμένου να βελτιώσει περισσότερο τη δυναμική του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι η επιτυχημένη πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL