Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Τα βήματα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βήματα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Τους όρους της επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ περιλαμβάνει σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε χθες στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του “Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις”.

Δεδομένου ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου, που εισέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση, περιλαμβάνεται και η διαδικασία διαχωρισμού της ΔΕΠΑ για την επικείμενη αποκρατικοποίηση του εμπορικού της τμήματος, με παράλληλη διατήρηση των υποδομών - δικτύων διανομής υπό δημόσιο έλεγχο, με τη συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά τον νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ουσιαστικά το ΥΠΕΝ ολοκληρώνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις του διευθετώντας τις τελευταίες εκκρεμότητες στα ενεργειακά θέματα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα για τη δόση του Μαρτίου.

Ο νέος διαγωνισμός για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης θα προκηρυχθεί άμεσα από τη ΔΕΗ, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως να τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην τροπολογία, αν και είναι γνωστή η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν για κατάληξη τον Μάιο.

Πάντως, προβλέπεται ότι εντός επτά ημερών από τη δημοσίευση της δημόσιας πρόσκλησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές, τόσο εκείνοι που συμμετείχαν στον προηγούμενο, άγονο διαγωνισμό όσο και πιθανοί “νέοι”, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Παράλληλα, προσδιορίζεται το περιεχόμενο της δημόσιας πρόσκλησης (διαδικασία, κριτήρια επιλογής συμμετεχόντων, προθεσμίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, κατάθεση εγγυητικών επιστολών κ.λπ.).

Δεν προβλέπονται, σύμφωνα με την τροπολογία, αλλαγές στη Σύμβαση Αγοραπωλησίας των Μετόχων (SPA), ωστόσο οι σχετικές συμβάσεις αγοραπωλησίας για κάθε νέα εταιρεία θα πρέπει να κυρωθούν νομοθετικά -από τη Βουλή, όχι από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

Ως προς το θέμα της αποτίµησης της εµπορικής αξίας των εισφεροµένων κλάδων, σε αντίθεση με το πλαίσιο βάσει του οποίου διενεργήθηκε η προηγούμενη διαδικασία (Ν. 4533/2018), προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή, όμως καθίσταται υποχρεωτική η γνωμοδότηση εκτιμητή περί του δικαίου και ευλόγου του προσφεροµένου τιµήµατος (fairness opinion), που δεν χρειάζεται να λάβει υπόψη την αποτίμηση. Στην περίπτωση που επιλεγεί η διενέργεια αποτίμησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η εμπειρία από αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και τα αποτελέσματα (οι οικονομικές προσφορές) του προηγούμενου διαγωνισμού.

Στην τροπολογία για τη διασφάλιση των εργαζομένων προστίθεται η πρόβλεψη ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του προσωπικού στις προς πώληση μονάδες, οι οποίες ορίζονται στο επίπεδο των καταβληθεισών αποδοχών κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες πριν από την ημερομηνία της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών των εταιρειών.

Παράλληλα, εντάσσονται και οι μέτοχοι της ΔΕΗ στο πλαίσιο ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων και ενεργειών προς τον σκοπό της υλοποίησης της σχετικής αποεπένδυσης.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Παράλληλα, προβλέπεται ότι με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αγοραπωλησίας ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, στο πλαίσιο των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, καταργείται.

Με την υλοποίηση των αναγκαίων προαπαιτούμενων πράξεων για την ολοκλήρωση των σχετικών συναλλαγών μειώνεται το ποσοστό της φετινής ετήσιας ποσότητας των προϊόντων (ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ) που διατίθενται στο πλαίσιο των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, κατά 9 μονάδες -είχε οριστεί για το 2019 στο 22% επί του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος του προηγούμενου έτους.

Νέες μονάδες στην Κρήτη

Εξάλλου στην ίδια τροπολογία προβλέπεται διαδικασία τύπου “fast track” για την εγκατάσταση νέων μονάδων στην Κρήτη από τη ΔΕΗ, ως μέτρο για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στη νήσο από φέτος και μέχρι την ολοκλήρωση της “μικρής” διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Η ρύθμιση εισάγεται για την επίσπευση και διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών μεταφοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, εγκατεστημένους στην Κρήτη.

Έτσι, η ΔΕΗ δύναται μέχρι 31.12.2019 να μεταφέρει, να εγκαθιστά και να λειτουργεί πρόσθετες μονάδες παραγωγής για την κάλυψη του ελλείμματος που διαπιστώνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή στους λειτουργούντες σταθμούς της, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της νήσου και να καλύπτονται έκτακτες ανάγκες.

Κατά παρέκκλιση των ισχυόντων, λόγω και του επείγοντος χαρακτήρα της διαδικασίας, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αποξήλωσης και εγκατάστασης των μεταφερόμενων μονάδων και του βοηθητικού εξοπλισμού τους. Οι προστιθέμενες μονάδες υποχρεούνται κατά τη λειτουργία τους να συμμορφώνονται με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία αναφορικά με τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα και τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Σε περίπτωση που εγκατασταθούν νέοι αεριοστρόβιλοι για τη λειτουργία τους, με φορτίο άνω του 70%, θα ισχύουν οι οριακές τιμές ρύπων που καθορίζονται σε σχετική, παλαιότερη υπουργική απόφαση.

Κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας έως δύο ετών στους σταθμούς της ΔΕΗ, στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέες αυτές μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL