Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Χαϊνερ Φλάσμπεκ, Γερμανός οικονομολόγος: / Χαϊνερ Φλάσμπεκ: Συνυπεύθυνη η Γερμανία για τα ακατάλληλα προγράμματα "διάσωσης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαϊνερ Φλάσμπεκ, Γερμανός οικονομολόγος: / Χαϊνερ Φλάσμπεκ: Συνυπεύθυνη η Γερμανία για τα ακατάλληλα προγράμματα "διάσωσης"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην ελληνική οικονομία, όπως και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η ιταλική και η γαλλική, ενώ αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει αριστερή απάντηση στην κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φλάσμπεκ είναι ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Συνέντευξη στον Γιάννη Αγουρίδη

* Πιστεύετε ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων “διάσωσης”, όπως τα ονόμαζαν οι εταίροι μας, έχει ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα;

Όχι, δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σχετικά μικρούς, που έχει σήμερα, δεν μπορεί να σηκωθεί στα πόδια της.

* Παρεμπιπτόντως είναι σωστός ο χαρακτηρισμός “διάσωσης”; Ήταν αυτά τα προγράμματα σχεδιασμένα για να σώσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία; Είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι και ιδιαίτερα η Γερμανία συνυπεύθυνοι για τη μιζέρια των τελευταίων οκτώ ετών;

Δεν πρόκειται για “διάσωση”. Τα προγράμματα ήταν από την αρχή ακατάλληλα και η Γερμανία είναι σαφέστατα συνυπεύθυνη για τα όσα έγιναν. Ο συνδυασμός δημοσιονομικού περιορισμού και μειώσεων μισθών ήταν, για τα τον πούμε με το όνομά του, τρελός. Ακόμη και σήμερα αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι αναθέρμανση της οικονομίας από το κράτος κι όχι επιπλέον “μεταρρυθμίσεις”.

* Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση;

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απομακρύνθηκε από την κοινή λογική όταν υπέγραψε υπό τις τεράστιες έξωθεν πιέσεις το πρόγραμμα. Δυστυχώς, σήμερα δεν έχει κάποια καινούργια ιδέα για το πώς θα βγάλει την οικονομία από τη μιζέρια.

* Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μετά τη συμφωνία για το χρέος που έκλεισε με τους πιστωτές της;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Μια χώρα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο εάν έχει τη δυνατότητα να αναθερμάνει τη ζήτηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει ούτε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και μπορεί να ελπίζει μόνο σε τυχαίους παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να βοηθήσουν. Ωστόσο αυτή την περίοδο η Ευρώπη είναι πάλι σε ύφεση.

* Είστε ένας από τους λίγους οικονομολόγους που εδώ και πολύ καιρό προειδοποιείτε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Γιατί;

Γιατί δεν είναι ακόμη σε δύσκολη θέση μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία. Κι όταν σ’ αυτό προστεθεί η ύφεση, τότε η ανεργία θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει, ειδικά εκεί που είναι ήδη πολύ υψηλή.

* Υπογράψατε στη Γερμανία το κείμενο για την κίνηση “Ξεσηκωθείτε” τονίζοντας ότι μια αριστερή μαζική κίνηση είναι “μια καλή ιδέα”. Υπάρχει αριστερή απάντηση στην κρίση; Πώς μπορεί να βρεθεί και να εφαρμοστεί;

Προφανώς υπάρχει μια αριστερή απάντηση, αλλά ούτε το κίνημα “Ξεσηκωθείτε” την έχει βρει ακόμη. Προφανώς, ακόμη κι εκεί οι περισσότεροι φοβούνται να αμφισβητήσουν ριζικά τις κυρίαρχες οικονομικές αντιλήψεις. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο.

* Έχει η εξτρεμιστική Νέα Δεξιά απάντηση στην κρίση; Φοβάστε ότι μπορεί να καταστρέψει την Ευρώπη;

Στην Ιταλία η Δεξιά έχει εν μέρει κάποιες απαντήσεις, που δεν είναι λανθασμένες (σ.σ.: η επιμονή της να μην αποδεχτεί τα χαμηλά ελλείμματα). Εάν η Γερμανία δεν το καταλάβει αυτό, η Ευρώπη δεν θα βρεθεί απλώς σε μια δύσκολη πορεία, αλλά σε μια όλο και πιο δύσκολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL