Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Ξεκινούν από σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών / Εν αναμονή νέου "μπαράζ" θετικών μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν από σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών / Εν αναμονή νέου "μπαράζ" θετικών μέτρων

Νομοθετικό “μπαράζ” θετικών ρυθμίσεων σε έως 120 δόσεις για όλους, για τα χρέη τόσο σε ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην Εφορία, με ταυτόχρονα “κουρέματα” στεγαστικών δανείων και επιδότηση δόσης ενοικίου ή και δανείου, αναμένεται να διαδραματιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα από πλευράς κυβέρνησης.

Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, αρχίζουν σήμερα με βασικό ζήτημα τα χρηματοοικονομικά.

Από εκεί και πέρα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα μας περί τα 650 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας του χρέους. Αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθεί από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η έκθεση της Κομισιόν σε σχέση με τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας αναμένεται επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί στη δημοσιότητα μία ακόμα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία, με την απαίτηση λήψης διορθωτικών μέτρων. Οι ανισορροπίες αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο της ανεργίας, του υψηλού δημόσιου χρέους αλλά και στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους υπό το βάρος των κόκκινων τραπεζικών δανείων. Εκείνη την περίοδο αναμένεται να υπάρξει και έκθεση του ΔΝΤ, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, χωρίς να σημαίνεται ότι επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στις συζητήσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν, καθώς συμμετέχει ως παρατηρητής.

Οι διαθέσεις των θεσμών αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή. Με την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα, το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει γνωστό πως θα εκδώσει ένα αναλυτικό κείμενο πρώτων παρατηρήσεων, το οποίο ωστόσο δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, ενώ ανακοίνωση αναμένεται και από την πλευρά της Κομισιόν.

"Κόκκινα" δάνεια και προστασία

Στο θέμα των τραπεζών, οι ρυθμοί επίλυσης του προβλήματος φαίνεται να ανεβαίνουν. Κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι το μετέπειτα μοντέλο Κατσέλη θα έχει «κλειδώσει» έως το τέλος Φεβρουαρίου και δεν θα χρειαστεί παράταση. Την ερχόμενη Πέμπτη άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και της ΤτΕ αναμένεται να συζητήσουν με τον SSM το ελληνικό ζήτημα.

Το νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας περιέγραψε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι θα βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο 'Εστία'» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά το εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, κάτι το οποίο θα αφορά πολύ περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Επί της ουσίας, το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» (ακόμη και κεφαλαίου και επιμήκυνσης) και στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή του δανειολήπτη στο νέο μοντέλο προστασίας. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα όρια του υπάρχοντος νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL