Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τώρα αποδίδουν καρπούς οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία / Τις επιτυχημένες συνταγές δεν τις αλλάζεις, τις βελτιώνεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα αποδίδουν καρπούς οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία / Τις επιτυχημένες συνταγές δεν τις αλλάζεις, τις βελτιώνεις

Διανύοντας το τέταρτο έτος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα οι εξελίξεις, τουλάχιστον στο ευρύτερο πεδίο της οικονομίας, καταδεικνύουν έναν πολύ βασικό λόγο για τον οποίον η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη μία τετραετία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος αυτός έχει να κάνει με την επαναθεμελίωση σε σύγχρονες, ορθολογικές και πραγματιστικές βάσεις της λειτουργίας της οικονομίας, η οποία εκινείτο επί δεκαετίες με βάση απαρχαιωμένες δομές και σε ένα πλαίσιο διάτρητο, το οποίο έδινε την ευχέρεια σε παραοικονομία, παρεμπόριο, φοροδιαφυγή και εν γένει κάθε δραστηριότητα η οποία εκινείτο πέραν των ορίων της καθολικά παραδεκτής νομιμότητας, να επιβάλλει τους δικούς της όρους και κανόνες παιχνιδιού.

Δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων της κρατικής μηχανής και η διάδοση του άυλου χρήματος.

Πρώτοι σε Αν. και Κ. Ευρώπη στην αναλογία POS / πληθυσμού

Μόλις την εβδομάδα που πέρασε, έρευνα της Mastercard έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ως προς την αναλογία POS τερματικών αποδοχής καρτών και πληθυσμού, με 48.854 POS ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Η πρωτιά αυτή δεν έχει μια απλή τυπική αξία για το τι θέση καταλαμβάνει η χώρα μας στους διάφορους στατιστικής φύσεως πίνακες, αλλά κατοπτρίζει αυτό που επισημαίνει η σχετική έρευνα, για απλοποίηση των καθημερινών εργασιών ειδικά για τους μικρομεσαίους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη χαρακτηρίζουν ωφέλιμη την αποδοχή καρτών ως μέσο συναλλαγής εντός του καταστήματος καθώς θεωρούν ότι απλοποιεί τις καθημερινές λειτουργίες (60%), βοηθά στην προσέλκυση νέων πελατών (46%) και παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας (28%).

Η απλοποίηση των καθημερινών εργασιών είναι και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το βασικότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών (64%). Ακολουθούν η ενίσχυση της ασφάλειας (42%) και η δυνατότητα διεύρυνσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων (22%).

Σημαντικό ρόλο για τη διάδοση του άυλου χρήματος, ψηφιακού και πλαστικού, διαδραμάτισε η νέα μέθοδος "χτισίματος" του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η οποία προκύπτει εμμέσως, διά του λόγου αγορών αγαθών και υπηρεσιών με άυλο χρήμα προς το σύνολο των ετήσιων εξόδων.

Οι "καρποί" για την οικονομία από αυτού του είδους τη διάδοση δεν έχουν ακόμη εμφανισθεί στο σύνολό τους. Ούτε στη μείωση του διαχειριστικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε βεβαίως στα δημόσια οικονομικά, καθώς η ψηφιακή καταγραφή των συναλλαγών πλήττει τη φοροδιαφυγή.

Λελογισμένα η γενίκευση των POS

Έχουν παρέλθει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που επαγγελματικοί σύλλογοι, ενώσεις και συντεχνίες είχαν καταφύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητώντας να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμής και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS).

Και μόλις πριν από 82 ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και συνταγματική την καθιέρωση των πληρωμών μέσω POS για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που καταδεικνύει τις τεράστιες αντιστάσεις που προβάλλουν σημαντικές μερίδες της κοινωνίας και του παραγωγικού κόσμου ακόμη και σε αυτονόητους εκσυγχρονισμούς.

Στο μεταξύ διευρύνεται ο κατάλογος επαγγελμάτων και κλάδων που θα διαθέτουν υποχρεωτικά POS. Απομένει η σύνταξη νέας Υπουργικής Απόφασης για επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σε νέους κλάδους και η ολοκλήρωση της τελικής λίστας, η οποία θα περιλαμβάνει και νέες δραστηριότητες, όπως παιδικοί σταθμοί και παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής, επισκευές ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης, ταχυδρομικές υπηρεσίες και επισκευή και συντήρηση σκαφών αναψυχής. Για λόγους ομαλής προσαρμογής και αποφυγής πολιτικών "σοκ" και συνεπαγόμενων αναταράξεων θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση τα περίπτερα.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση με καθυστέρηση τριών δεκαετιών

Φέτος προγραμματίζεται η έναρξη της εφαρμογής έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε πιλοτική βάση, με την πλήρη εφαρμογή να προσδιορίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2020. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καθιερωθεί ως εκ τούτου 17 χρόνια από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία (άρθρο 1 του Ν. 3193/2003 - ΦΕΚ 266/Α’/20.11.2003) της 6ης κοινοτικής οδηγίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και αποθήκευση τιμολογίων, 28 χρόνια μετά την έκδοσή της. Θα ξεκινήσει δηλαδή σε 11 μήνες, κάτι που θα μπορούσαν να είχαν πράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τριών δεκαετιών.

Κοινωνική πολιτική ή κομματικό κράτος;

Στο μεταξύ η κοινωνική πολιτική είναι μια διαδικασία που "τρέχει". Ενδεικτικό είναι ότι από την ερχόμενη Πέμπτη επαναλειτουργεί η διαδικτυακή εφαρμογή koinonikomerisma.gr για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 το έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι - νοικοκυριά, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 3.708.719 ωφελούμενους, συνολικού ύψους 768.739.375, ποσό που στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ενίσχυσε άμεσα την κατανάλωση και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη.

Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από το υπερπλέονασμα, το οποίο προκύπτει από την πολιτική εξοικονόμησης δαπανών, πολιτική διαμετρικά αντίθετη ως καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από το κομματικό κράτος των προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο σήμαινε ελλείμματα τα οποία διά του δανεισμού βάρυναν τις παρούσες και τις επόμενες γενιές, ,και πάντως πολιτική σαφώς πιο ορθολογική από εκείνην που εφάρμοζαν όσοι την κατακρίνουν.

Ανοδικοί όλοι οι δείκτες

Η βελτίωση της οικονομίας εκτείνεται πέρα από τη στατική της εικόνα, στη δυναμική που δείχνει.

Το +21,3% το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2017 - Σεπτεμβρίου 2018 προς Οκτώβριο 2016 - Σεπτέμβριο 2017 δεν αποτελεί παρά μόνο ένα σημείο στην παρατεταμένη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η μεγέθυνση των ελληνικών εξαγωγών επίσης σε διψήφια ποσοστά, τα οποία τον Νοέμβριο έφθαναν σε ετήσια βάση το 16,3%, ή η κατάρριψη όλων των ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, δεν είναι στοιχεία ενός ή δύο μηνών, αλλά θετικές εξελίξεις οι οποίες έχουν επιτύχει σαφώς μια μονιμοποίηση, η οποία με την σειρά τους αποτελεί αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και όχι τυχαιοτήτων.

Όπως και η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η "συνταγή" της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής καταγράφεται σαφώς και κατηγορηματικώς επιτυχημένη στα περισσότερα πεδία. Και μια "επιτυχημένη συνταγή" δεν την αλλάζεις. Απλώς τη βελτιώνεις στην πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL