Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κ. Παπανάτσιου: Το νομοσχέδιο φέρνει την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις και πλειάδα θετικών μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Παπανάτσιου: Το νομοσχέδιο φέρνει την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις και πλειάδα θετικών μέτρων

Με αφορμή το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προχώρησε σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι "Το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα, περιέχει μια πολύ σημαντική κατάκτηση: την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Ένας στόχος για τον οποίο η κυβέρνηση πάλεψε εδώ και πολύ καιρό".

"Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα ακόμα δείγμα ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα περίοδο, στην οποία μπορούμε σταδιακά να αποφασίζουμε μόνοι μας τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε".

Όμως, το παρόν νομοσχέδιο περιέχει και μια σειρά πολύ σημαντικών ρυθμίσεων δικής μας αρμοδιότητας.

Πρόκειται για μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης των πολιτών και συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι), διόρθωσης γραφειοκρατικών στρεβλώσεων του παρελθόντος, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης παραβατικών φαινομένων (π.χ. λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή).

Κατ’ αρχάς, στο νομοσχέδιο περιέχονται δύο πολύ σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών με αναπηρία. Πρώτον, ο συντελεστής ΦΠΑ μεταφέρεται από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές Braille. Δεύτερον, εξορθολογίζουμε το ισχύον πλαίσιο εκ νέου απαλλαγής από τα τέλη ταξινόμησης, σε περιπτώσεις κλοπής οχημάτων που αποκτήθηκαν ατελώς (π.χ. από πολίτες με αναπηρία, πολύτεκνους κλπ.).

Επιπλέον, με διάταξη στο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να τακτοποιεί υποχρεώσεις προς την εφορία, καταβάλλοντας το ηλεκτρονικό παράβολο, χωρίς να χρειάζεται να την επισκεφθεί. Έτσι περιορίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών και η συμφόρηση των υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, που ανοίγει το δρόμο για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές, γονικές παροχές κλπ.

Ακόμα, με το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνουμε το εξής: σε περιπτώσεις που οικοπεδούχος με εργολάβο προβαίνουν από κοινού σε πώληση ακινήτου, απαλλάσσουμε τον οικοπεδούχο από την υποχρέωση να προσκομίζει φορολογική ενημερότητα. Διευκολύνουμε έτσι τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων, ενισχύοντας εν τέλει τα δημόσια έσοδα.

Στο μέτωπο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, γίνεται, με διάταξη του νομοσχεδίου, υποχρεωτική για τα μεταφορικά μέσα καυσίμων η ηλεκτρονική σφράγισή τους, προκειμένου η διοίκηση να μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα τη διακίνηση καυσίμου και να εντοπίζει φαινόμενα καταστρατήγησης του νόμου.

Ακόμα, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, δίνουμε παράταση έως 31-12-18 στον τελωνισμό με μειωμένους συντελεστές τελών ταξινόμησης, για αυτοκίνητα προηγούμενων προτύπων ρύπων (Euro), αποσκοπώντας στην τόνωση της αγοράς.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, δίνουμε τη δυνατότητα, σε ειδικές περιπτώσεις, να επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ώστε να ανακαλείται δήλωση που υποβλήθηκε σύμφωνα με το μηχανισμό της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης (VDI). Κι αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν πρόδηλα λάθη κατά την υποβολή των δηλώσεων (π.χ. υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν πολλές φορές το ίδιο ακίνητο). Σημειώνεται ότι το VDI, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση εισήγαγε για πρώτη φορά στη χώρα, αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένο μέσο για τη συλλογή δημοσίων εσόδων.

Με το νομοσχέδιο αυτό προχωράμε επίσης σε μια σημαντική καινοτομία. Δίνεται για πρώτη φορά -στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο- η δυνατότητα όσων είναι έγγαμοι ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον το επιθυμούν.

Σημαντική είναι ακόμα -και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση- η ρύθμιση για την εξαίρεση από την επιβολή φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, για πράξεις αύξησης του κεφαλαίου με μετρητά, αποκλειστικά στην περίπτωση που το προϊόν της αύξησης αυτής προορίζεται να διατεθεί για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επιπλέον, με διατάξεις του νομοσχεδίου, γίνεται παραχώρηση της κυριότητας πολλών δημοσίων ακινήτων που στέγαζαν πρώην Ειρηνοδικεία, σε Δήμους. Η παραχώρηση γίνεται για την κάλυψη στεγαστικών και λειτουργικών αναγκών των Δήμων, καθώς και για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών για κοινωφελείς και πολιτιστικούς σκοπούς. Παράλληλα, γίνεται παραχώρηση ορισμένων ακινήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου (αποφεύγεται για παράδειγμα η ενοικίαση χώρων από ιδιώτες).

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο που φέρνει την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, φέρνει επίσης και μία πλειάδα άλλων μέτρων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, μειώνουν τα βάρη του και τις δαπάνες του Δημοσίου, ενώ βελτιώνουν επίσης τη λειτουργία της διοίκησης. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να απαλλάξουμε τους πολίτες από βάρη που φορτώθηκαν την περίοδο των μνημονίων, αλλά και από χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι ρυθμίσεις δικής μας αρμοδιότητας στο παρόν νομοσχέδιο, σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL