Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Προϋπολογισμός 2019 / Προϋπολογισμός 2019: Με ισχυρή ανάπτυξη και θετικά μέτρα 910 εκατ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπολογισμός 2019 / Προϋπολογισμός 2019: Με ισχυρή ανάπτυξη και θετικά μέτρα 910 εκατ.

Δίχως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με ταυτόχρονη συμπερίληψη ενός πακέτου θετικών μέτρων που ξεπερνούν τα 900 εκατ. και πρόβλεψη για ανάπτυξη που θα φτάσει τουλάχιστον το 2,5% το 2019 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του 2019, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είναι, για πρώτη φορά έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία, λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και θα ξεπεράσουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα φτάσουν στο ύψος των 900 εκατομμυρίων, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν δύο εκθέσεις της Κομισιόν. Η πρώτη θα αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προϋπολογισμού (όπως και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης), η οποία αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα, και μία δεύτερη, η οποία θα αφορά το πώς κυλάει η μεταμνημονιακή περίοδος για τη χώρα μας.

Ισχυρή ανάπτυξη

Αναφορικά με τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και φαίνεται ότι τυγχάνουν της αποδοχής της Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 τίθεται στο 3,6% του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνει τα κονδύλια από την περικοπή των συντάξεων (περίπου 2 δισ. ευρώ), αλλά με πρόσθετες ανάγκες για μόνιμα θετικά μέτρα ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, ξεπερνώντας τη βάση των εξαγγελιών που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Ο πρώτος μεταπρογραμματικός προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά και 2% για το 2018.

Τα μέτρα

Σε σχέση με τα θετικά αντίμετρα (τα αρνητικά μέτρα απαλείφθηκαν), εκκινούν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) και φτάνουν μέχρι τα κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

«Διαψεύδει τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019» τόνισε σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Διαψεύδει όλους όσοι επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση σε διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία. Επιχειρήσεις υπονόμευσης της μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019».

"Σε αμηχανία η Ν.Δ."

Την ίδια ώρα, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί τέταρτου Μνημονίου, αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ», συμπληρώνοντας πως «αυτή είναι άλλη μία εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει».

«Ειδικότερα, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν αυτή τη στιγμή σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν έτος ρεκόρ για τη δεκαετία σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία».

Απαντώντας στα ανωτέρω, η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «την ημέρα που: το χρηματιστήριο κάνει βουτιά, με τις τράπεζες να απαξιώνονται, τα spreads ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, αποτρέποντας την έξοδο της χώρας στις αγορές, η Κομισιόν εγκαλεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα και ενώ εκτινάσσονται οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις δήθεν επιτυχίες της».

Διάψευση Χουλιαράκη για τη δόση των 600 εκατ.

"Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση, που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου"

Πολύς λόγος έγινε σχετικά με τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα αφορά την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καθυστερήσει η πρώτη δόση των 600 εκατ. από την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων Βάσει της συμφωνίας της Αθήνας με τους θεσμούς, περίπου 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών - μελών της Ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του Μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ήρθε να διαψεύσει τα όσα γράφηκαν αναφέροντας ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «είναι προφανές πως η αυριανή (σ.σ.: σημερινή) έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση, που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο, οπότε η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL