Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τα επόμενα βήματα στο οικονομικό πεδίο μέχρι την 3η Δεκεμβρίου / Όφελος 4 δισ. για την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα επόμενα βήματα στο οικονομικό πεδίο μέχρι την 3η Δεκεμβρίου / Όφελος 4 δισ. για την κοινωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Η στρατηγική της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική, όπως αυτή εξελίχθηκε από το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι και σήμερα, φαίνεται ότι θα φέρει ένα κέρδος το οποίο μεταφράζεται οικονομικά για την κοινωνία σε 4 δισ. ευρώ. Και μάλιστα χωρίς παλινωδίες, οι οποίες “ερεθίζουν” τις αγορές και αυξάνουν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα.

Η πιθανότητα να υπάρξει αντίδραση για τη δρομολογούμενη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από οποιαδήποτε ευρωπαική πλευρά μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου μοιάζει μηδενική, κάτι το οποίο αποτελεί “νίκη” της κυβέρνησης και φυσικά της κοινωνίας, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα αποστερηθούν ένα ποσό το οποίο αγγίζει συνολικά τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα μόνιμο πακέτο θετικών μέτρων, το οποίο υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ και η έναρξη της εφαρμογής τους είναι η 1η Ιανουαρίου 2019. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η πολύ καλή πορεία του εφετινού προϋπολογισμού δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διανείμει σε πολλούς που το έχουν ανάγκη ένα κοινωνικό μέρισμα για το 2018, το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ξεπερνά επίσης τα 900 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντος το συνολικό ποσό της ωφέλειας για την κοινωνία κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί. Στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου και ενώ νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα έχει εκδώσει τις εκθέσεις της επί του προϋπολογισμού όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Eurogroup θα τοποθετηθεί πολιτικά επί των προϋπολογισμών.

Στις 21 Νοεμβρίου, παράλληλα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα που προαναφέρθηκαν.

Πάντως, η συζήτηση συνεκτίμησης του ύψους των θετικών αντίμετρων του 2019 έγινε στη βάση πολλών εναλλακτικών σεναρίων με στόχο να ενισχυθούν αυτά που έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό όσο και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ο λόγος για όσα μέτρα κρίνεται ότι διασφαλίζουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2% το 2019 (στο σενάριο περικοπής των συντάξεων) προς το 2,3% το 2019, όπως το κατέγραψε η Κομισιόν, κατά την τελευταία της έκθεση.

Μέτρα κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα

Από τη σκοπιά της ενίσχυσης της ανάπτυξης, σημαντικά μέτρα θεωρήθηκαν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών (μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή), καθώς και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων έως 25 ετών.

Αναπτυξιακό χαρακτήρα (λόγω της επίδρασής της στην εσωτερική ζήτηση) κρίθηκε ότι έχει η επιδότηση ενοικίου, η οποία φέρεται να ενισχύεται σημαντικά (προβλεπόταν 200 εκατ. ευρώ στο Προσχέδιο αλλά ενδέχεται να φτάσει τα 400 εκατ.), ενώ θα έχει και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Στο Προσχέδιο προβλέπεται και η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής καθώς και η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% από 1/1/2019. Στην κατεύθυνση αυτή, όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του φόρου. Περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμάται ότι θα δουν την επιβάρυνση να περιορίζεται από την επόμενη χρονιά. Με βάση τις αλλαγές που σχεδιάζονται, για περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλής αξίας ακίνητα, έως 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30%. Από 60.001 έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας θα μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 21% και για ακίνητα από 100.001 έως 150.000 ευρώ η ελάφρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 10%. Επίσης θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ και περίπου 3.000 θέσεις εργασίας για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Αναπτυξιακά θεωρούνται και τα δύο φορολογικά μέτρα (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας, ήτοι μέχρι το 2022, και μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες).

Κοινωνικό μέρισμα για τουλάχιστον 1,3 εκατ. νοικοκυριά

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει έως τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Για τη χορήγηση του μερίσματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο, όπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά είχαν μοιραστεί 800 εκατ. ευρώ.

Το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στα 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο 535 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL