Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού / Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού / Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων

Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, και μάλιστα με την πρόβλεψη να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Όπως ανέφεραν στην “Α” αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο προϋπολογισμός θα αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί το συνολικό πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων. Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση κινείται στη “γραμμή” που έχει χαράξει ώστε να μην γίνει πράξη από 1.1.2019 η περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και παράλληλα δεν θα υλοποιηθούν και τα ισόποσα αντίμετρα, τα οποία επίσης είχαν ψηφιστεί.

Στο κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αποτυπώνεται ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται το 2019, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση θα διαμηνύεται ότι τα παραπάνω αναμένεται να πραγματοποιηθούν με τρόπο ασφαλή και συνεπή σε σχέση με τον στόχο της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%.

Την ίδια στιγμή, από τη Νέα Υόρκη ανώτατη κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει στην Κομισιόν ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται όμως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, γιατί υπάρχει μια σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν». Πρόσθετε δε ότι, «για μένα, το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου»

Οι αντιδράσεις

Ως εκ τούτων η Κομισιόν αναμένεται να παραλάβει στην κατοχή της το κείμενο που θα αποτυπώνει πλήρως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να καταρτίσει την έκθεσή της για την Ελλάδα (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) και να τη δημοσιοποιήσει μέσα στον Νοέμβριο.

Όπως είναι αναμενόμενο, μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες θα μετρηθούν οι όποιες αντιδράσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γερμανική πλευρά, ενώ η τελική απόφαση για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάργηση του μέτρου συνολικά οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες έφερναν την Κομισιόν να συμφωνεί με την ελληνική πλευρά, τηρώντας ωστόσο μια προσεκτική στάση για λόγους στρατηγικής.

Ανάπτυξη στο 2,1% φέτος και 2,4% το 2018

Από εκεί και πέρα, στο μέτωπο της ανάπτυξης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης για φέτος τίθεται στο 2,1% και για το επόμενο έτος υπάρχει προσδοκία αύξησης στο 2,4%. Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ο πήχης φαίνεται ότι τίθεται κοντά στο 4% - 4,2%, δημιουργώντας έναν "χώρο" 900 εκατ. ευρώ, με σκοπό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε ομάδες οι οποίες το έχουν πιο πολύ ανάγκη. Τα μεγέθη του προσχεδίου δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επικαιροποιηθούν με την τελική κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL