Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Στο επίκεντρο η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα / 83η ΔΕΘ: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα / 83η ΔΕΘ: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει

Ρεπορτάζ: Μαρούλα Πλήκα

Στους ρυθμούς της Διεθνούς Έκθεσης αρχίζει να κινείται η Θεσσαλονίκη, ενώ η 83η διοργάνωση αναμένεται να είναι η πλέον επιτυχής από άποψη συμμετοχών και προσέλευσης επιχειρηματιών και κοινού. Σύμφωνα με τη διοργανώτρια ΔΕΘ Helexpo, στο επίκεντρο της φετινής Έκθεσης θα βρεθούν η εξωστρέφεια και ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, ενώ θα είναι και η πλέον διεθνής αφού οι ξένες συμμετοχές έχουν αυξηθεί και θα υπάρχει έντονη παρουσία αμερικανικών επιχειρήσεων - κολοσσών, στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αναφορικά με την ταυτότητα της 83ης ΔΕΘ, φέτος οι εκθέτες θα είναι περισσότεροι από 1.500 και υπάρχει πλήρης εκθεσιακή κάλυψη, τόσο του στεγασμένου όσο και του υπαίθριου χώρου της ΔΕΘ. Η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας δίνει τον τόνο των διεθνών συμμετοχών. Το περίπτερο 13 ήδη έχει ντυθεί με την αστερόεσσα και εκεί θα δώσουν το παρών 52 αμερικανικές εταιρείες, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, που θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιτεύγματά τους. Ανάμεσά τους η Microsoft, η Google, η Hewlett Packard, η Cisco, η CocaCola.

Περισσότερες οι διεθνείς συμμετοχές

Οι διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται σε 22 έναντι 18 της προηγούμενης διοργάνωσης, θα στεγαστούν στο περίπτερο 6 και θα καταλάβουν χώρο μεγαλύτερο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Το παρών θα δώσουν για πρώτη φορά η Πορτογαλία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ αυξημένη θα είναι η παρουσία της Ινδίας, που θα είναι τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ, αλλά και της Κίνας, που ήταν η χώρα που τιμήθηκε στην περσινή διοργάνωση. Επίσης θα συμμετέχουν περί τις 100 ελληνικές επιχειρήσεις start ups στο περίπτερο 12, που θα αναδείξουν το πρόσωπο της «άλλης» Ελλάδας, και αυτή είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ Helexpo. Σε δύο περίπτερα θα φιλοξενηθούν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, υπό την «ομπρέλα» και της συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν θεματικά αφιερώματα που θα καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, τη γαστρονομία και το e-gaming, θα υποδέχονται τους επισκέπτες, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ πλούσιο και για όλα τα γούστα θα είναι και το πρόγραμμα των music events της 83ης ΔΕΘ.

Τα συλλαλητήρια των συνδικάτων

Όπως καθιερώθηκε από τη δεκαετία του '90, την ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης τα συνδικάτα κορυφώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις με συγκεντρώσεις και πορείες. Η λεγόμενη «θεσμική» συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου, Αριστοτέλους με Εγνατία, στις 6 το απόγευμα. Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζει το ΚΚΕ διά του ΠΑΜΕ, για τη δική του συγκέντρωση που θα γίνει παράλληλα με τη θεσμική, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ μια τρίτη συγκέντρωση, του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα.

Διασπασμένοι οι νεομακεδονομάχοι

Πέρα από τα συνδικάτα και ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, οι «νεομακεδονομάχοι», που γύρισαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και με καλυμμένη στήριξη της Ν.Δ., προετοιμάζουν το Σάββατο και την Κυριακή νέες συγκεντρώσεις. Το «κίνημα» των «νεομακεδονομάχων» εμφανίζεται ωστόσο διασπασμένο, αφού υπάρχουν τρία διαφορετικά καλέσματα. Μία συγκέντρωση προγραμματίζεται έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, το Σάββατο, και μια δεύτερη, που θα είναι και συναυλία με την ορχήστρα του Μ. Θεοδωράκη, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον ίδιο χώρο προγραμματίζεται και τρίτη συγκέντρωση, το μεσημέρι της Κυριακής.

«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Έλληνες, όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τη συμφωνία» φωνάζουν εδώ και μέρες, μέσα από μεγάφωνα που τοποθέτησαν σε αγροτικό αυτοκίνητο «ντυμένο» με σημαίες ελληνικές και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, το οποίο κυκλοφορεί νυχθημερόν σε όλη την πόλη. «Η Μακεδονία ελευθερώθηκε με αίμα, με αίμα θα παραδοθεί» διαλαλούν επίσης, μέσα από τις προπαγανδιστικές αφίσες, συμμετέχοντες και διοργανωτές των συλλαλητηρίων. Τη συγκέντρωση έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο διοργανώνουν οι γνωστές Παμμακεδονικές Ενώσεις, ενώ τα άλλα δύο διάφορες επιτροπές που στήθηκαν από σύγχρονους «μακεδονομάχους», ανάμεσά τους μέλη του «Δικτύου 21» και στελέχη της Ν.Δ., αλλά και η «Βεργίνα TV» (!). Όλοι καλούν τους Έλληνες σε «ανένδοτο αγώνα» για τη Μακεδονία και κατά της κυβέρνησης. Σύλλογοι αποστράτων, ορισμένοι αθλητικοί σύλλογοι που έχουν εξελιχθεί σε φυτώρια της Χρυσής Αυγής και διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. Το «παρών» θα δώσουν, επίσης, βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ η «γαλαζοκρατούμενη» διοίκηση της ΠΕΔ-ΚΜ δηλώνει ότι θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις αυτές, σε εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων της Ένωσης για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, ακραίοι εθνικιστές και διάφορα φασιστοειδή που καταγγέλλουν ως «προδότες» πολιτικούς και πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας ήδη μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δυναμιτίζουν το κλίμα. Άτομα που ανήκουν σε φασιστικές ή φασίζουσες ομάδες, που όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δρούσαν ως τάγματα εφόδου και έσπερναν τον τρόμο στους δρόμους της πόλης, προπαγανδίζουν τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου και δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι... Χαρακτηρίζουν «persona non grata» στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ.: διότι δεν παραιτείται για να προκληθούν εκλογές) και γενικώς όλους τους πολιτικούς που στηρίζουν τη συμφωνία, ενώ επιτίθενται και στην ΕΛ.ΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL