Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Ο ΙΟΒΕ βλέπει πιο θετικό το κλίμα στην ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΙΟΒΕ βλέπει πιο θετικό το κλίμα στην ελληνική οικονομία

Για θετικά σημάδια και σταδιακή καλυτέρευση του κλίματος στην ελληνική οικονομία μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο 105,5.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ιουλίου που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο, τονίζοντας ότι ειδικότερα στη μεταποίηση το κλίμα είναι θετικό με τον γενικό δείκτη να παρουσιάζει βελτίωση της τάξης των 9,5 μονάδων σε σχέση με πέρυσι. Όπως τόνισε, ο δείκτης αυτός αποτυπώνει και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου για το επόμενο διάστημα.

"Αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι έχουμε μια βελτίωση, σταδιακή, του οικονομικού κλίματος" σημείωσε προσθέτοντας ότι έχουμε σαφή βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (αύξηση 12%). Κυρίαρχο στοιχείο στη βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια είναι η αύξηση των εξαγωγών, τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ταυτόχρονα είχαμε και μια συνεχιζόμενη τάση (είχε ξεκινήσει νωρίτερα) μείωσης των εισαγωγών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, το οποίο είναι και απόρροια μείωσης των εισοδημάτων γενικότερα.

Όπως σημείωσε ακόμα ο κ. Βέττας, κλειδί για να συνεχιστεί αυτή η βελτίωση είναι να αυξηθεί η ανάπτυξη, να έρθουν νέες επενδύσεις. Υπάρχουν δύο στοιχεία, "επενδύσεις και καινοτομία" , δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με επιχειρήσεις που έχουν μείνει πίσω στον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, σημείωσε.

"Θα πρέπει να έχουμε και επενδύσεις από πολυεθνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η ανάπτυξη. Αν από τον Σεπτέμβριο δούμε να υπάρχουν τέτοιες κινήσεις, τότε σίγουρα τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα", σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμα ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και βέβαια με άρση των capitaI controls

Ακόμα ο κ.Βέττας τόνισε ότι έχουμε μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενώ συμφώνησε με αύξηση των μισθών, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθεί μια αναπτυξιακή διαδικασία, όπως τόνισε. Τέλος, υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να σημειώσει ακόμα καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ακόμα υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να φτάνει προς το τέλος το θετικό διεθνές κλίμα στην οικονομία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL