Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: / Δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η περικοπή των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής: / Δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η περικοπή των συντάξεων

Αύξηση αμοιβών, με συνέχιση όμως της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής μετά τη λήξη των Μνημονίων, χωρίς χαλαρώσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας, συστήνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Ο επικεφαλής του Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα είναι στο στόχαστρο των αγορών, οι οποίες θα παρακολουθούν κάθε κίνηση με "καχυποψία". Έτσι, στη χθεσινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις "σειρήνες" για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αφού κάτι τέτοιο "σίγουρα θα είναι πρόβλημα".

Η έκθεση αναφέρει ότι καταγράφεται εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο αυξημένο κατά 613 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. "Ωστόσο, η υπέρβαση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (με δεδομένο μάλιστα ότι ο φετινός στόχος είναι διπλάσιος του περσινού)" σημειώνεται στην έκθεση.

Ο Φρ. Κουτεντάκης προέβλεψε ότι θα υπάρξει "πολιτική πίεση" για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις "σειρήνες", λέγοντας ότι κάτι τέτοιο "σίγουρα θα είναι πρόβλημα".

Το ΓΠΚΒ εκτιμά πως, παρότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία συνιστά παράμετρο η οποία χρίζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, το ΓΠΚΒ αναγνωρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το ΔΝΤ "ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης". Αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές, τονίζεται στην έκθεση ότι "δεν υπάρχει θέμα βιασύνης και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα".

Στην έκθεση αναλύεται η πορεία αμοιβών και παραγωγικότητας της εργασίας την περίοδο 2010 – 2017, από την οποία προκύπτει ότι η πτώση των αμοιβών ήταν μεγαλύτερη από την παράλληλη μείωση της παραγωγικότητας. "Η συνέχιση αυτής της πορείας δεν είναι βιώσιμη" είπε ο Φρ. Κουτεντάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φτάνει η ώρα κατά την οποία οι αμοιβές θα πρέπει να αυξηθούν.

Αποφεύγοντας να πάρει πολιτική θέση για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού και εξετάζοντας στενά οικονομικά το όλο θέμα, είπε ότι το σωστό θα ήταν οι μισθοί να αυξάνονται όσο και η παραγωγικότητα, αν και πρόσθεσε ότι στο όλο ζήτημα «υπάρχει και ένα στοιχείο οικονομικής πολιτικής».

Στο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ανέφερε ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι στη βάση της συμφωνίας προβλέπεται η ισόποση εφαρμογή αντίμετρων, η οποία θα εξουδετέρωνε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις. Πρόσθεσε όμως ότι προβλέπεται στη συμφωνία και "την εφαρμογή της περικοπής την αντιμετωπίζουμε ως ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά" και συμπλήρωσε: "Πολιτικά έχει συμφωνηθεί και έχει νομοθετηθεί και επομένως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL