Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Σε ετοιμότητα ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ετοιμότητα ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα, ενόψει της απόφασης για την ανάθεση του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ, αντιμετωπίζοντας το θέμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, που και εκ του ρόλου του ως Διαχειριστής υπό δημόσιο έλεγχο, στρατηγικών ενεργειακών υποδομών της χώρας, επιδεικνύει όλο το τελευταίο διάστημα των σχετικών συζητήσεων.

Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών για σύμπραξη στο πλαίσιο του έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. EuroAsia Interconnector, το θέμα βρίσκεται πλέον υπό εξέταση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία και θα λάβει την οριστική απόφαση της ανάθεσης της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής - ενδεχομένως έως την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, χθες ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε στη ΡΑΕ -όπως του ζήτησε σε σχετική συνάντηση τη Δευτέρα- και τα proof of funds, δηλαδή τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κεφαλαιακή του επάρκεια για την υλοποίηση του έργου.

Στον αντίποδα προσπαθειών δημιουργίας... εντυπώσεων, ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζεται ήδη αναμένοντας την τελική απόφαση της ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου. Πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ότι εφόσον του ανατεθεί επισήμως το έργο, ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στην εξέταση πιθανών συνεργασιών και, αν κριθεί συμφέρον, θα διερευνήσει συνέργειες με αξιόπιστους πάντα εταίρους (όπως άλλοι ευρωπαίοι Διαχειριστές, π.χ. ο βελγικός Elia).

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, ο Διαχειριστής δεν αντιμετωπίζει φοβικά το ενδεχόμενο συμπράξεων, όμως συγχρόνως δεν απεμπολεί τον δημόσιο έλεγχο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχετικών συνομιλιών με τις αρμόδιες Αρχές και τον εκπρόσωπο του EuroAsia, δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί σχήμα συνεργασίας, καθώς ο τελευταίος ήγειρε αξιώσεις που αντέβαιναν στη συμφωνία που είχε υπογράψει με τον ΑΔΜΗΕ πέρσι και κυρίως στον ρόλο του Διαχειριστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL