Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δημοσιοποιήθηκε η ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν για την Ελλάδα / Υπάρχει χώρος για μείωση φόρων και για κοινωνικά προγράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσιοποιήθηκε η ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν για την Ελλάδα / Υπάρχει χώρος για μείωση φόρων και για κοινωνικά προγράμματα

Μήνυμα ότι η Ελλάδα με την υπέρβαση των πλεονασμάτων θα μπορεί είτε να μειώσει τους φόρους είτε να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαβούλευσης του Κολεγίου των επιτρόπων και την εκτελεστική απόφαση ενεργοποίησης του νομικού μηχανισμού που διέπει την εκτέλεση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ για τη χώρα μας από την 21η Αυγούστου, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν αποτελεί 4ο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα, προβλέπονται, όπως ήταν άλλωστε γνωστό, τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος (μόνο το κομμάτι της επιστροφής των 4,8 δισ. από κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών).

«Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδυαστεί με τους κύκλους του ευρωπαϊκού εξαμήνου και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας όταν έρθει η ώρα. Προσέθεσε δε ότι η κανονική εποπτεία θα παραμείνει σε ισχύ όταν αποπληρωθεί το 75% των δανείων της Ελλάδας, κάτι το οποίο ισχύει και για τις άλλες χώρες που βρέθηκαν εντός Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι η "ενισχυμένη εποπτεία" δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα, καθώς δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις, αλλά έχει στόχο την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί. «Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι σαν να παίζει εναντίον της ομάδας του», ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όλους τους θεσμούς».

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι με τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα στραφεί με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση των δημόσιων οικονομικών της και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Παράλληλα, όπως όλες οι χώρες που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα θα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Παραγκωνισμένο το ΔΝΤ

Αναφορικά με τις τριμηνιαίες αποστολές αξιολόγησης, θα μετέχουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ενώ ο ESM θα ασκεί παράλληλη εποπτεία στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (η ενισχυμένη επιτήρηση προβλέπεται να λήξει κατά το μέγιστο το 2022), ενώ θα συνεχίσει να επιτηρεί την οικονομία και κλιμάκιο του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φαίνεται πως αποδυναμώνεται η ισχύς του Ταμείου στα ελληνικά δρώμενα. Όπως αναφέρεται, ο κανονισμός αριθ. 472/2013 ορίζει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και, όπου είναι σκόπιμο, με το ΔΝΤ.

Επιστροφή κερδών από ομόλογα

Μέρος των εκθέσεων που θα συντάσσονται θα εντάσσεται παράλληλα στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης (ευρωπαϊκό εξάμηνο), δύο φορές τον χρόνο, όμως οι εκθέσεις αυτές θα έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές (σ.σ.: μόνο η επιστροφή κερδών από ομόλογα κεντρικών τραπεζών, ύψους 4,8 δισ.), τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα 'κέρδη SMP/ANFA'). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου ('step-up interest rate margin') όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα».

Ενημερωμένη η Κομισιόν για ΦΠΑ στα νησιά

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του παγώματος της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του προσφυγικού ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «ενημερώθηκε» η Κομισιόν. Η επέκταση κατά έξι μήνες είναι αναγνώριση συγκεκριμένων δυσκολιών που υπάρχουν. Είναι απόφαση που έχει περιορισμένη επίπτωση στον προϋπολογισμό, κάτω από 30 εκατ. ευρώ, και δεν αλλάζει κάτι στη στόχευση για πλεόνασμα 3,5%.

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΤΑ "ΝΕΩΝ"

"Γράφετε κεφάλαιο στην ιστορία της παραπλάνησης"

Για πολλοστή φορά, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απευθύνθηκαν προς την εφημερίδα "Τα Νέα" κατηγορώντας την για παραπλάνηση και πολιτική σκοπιμότητα, καθώς ανέφεραν: "'Τα Νέα' και οι πηχυαίοι τίτλοι τους διεκδικούν πλέον επάξια την θέση μιας μικρής υποσημείωσης σε μελλοντικό κεφάλαιο Ιστορίας με περιεχόμενο την παραπλάνηση και την πολιτική σκοπιμότητα. Καθείς εφ' ώ ετάχθη". Ο σχετικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο ήταν "Να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου...", συνοδεύοντάς το με τον υπέρτιτλο ότι το παραπάνω αποτελεί "Το μήνυμα Τσακαλώτου στον Τσίπρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL