Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Παράθυρο" Τσακαλώτου για κοινωνικό μέρισμα και το 2018

Ετοιμάζονται φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. * Θερμή υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών: "Αν αυτή τη λύση την είχαμε πριν από 10-15 χρόνια, πολλά παιδιά που τώρα είναι άνεργα δεν θα ήταν στην ανεργία, πολλές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια δεν θα τα είχαν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει δεν θα είχαν κλείσει"

“Παράθυρο” για την ύπαρξη κοινωνικού μερίσματος και το 2018 άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση φοροελαφρύνσεων από 1.1.2019, ύψους 700 εκατ. ευρώ. «Από εδώ και πέρα, παρ' όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel της Καβάλας.

Ο ίδιος προανήγγειλε μέρισμα στο τέλος του χρόνου, ενώ επανέλαβε ότι για τους φόρους έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός έως το τέλος του Ιουλίου μια μελέτη για το πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019. «Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι σιγά - σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα, σε τρία - τέσσερα χρόνια θα μπορούν (οι πολίτες) να το βλέπουν πρακτικά, με τη μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις».

"Καρφιά" σε Στουρνάρα

Δεν έλειψαν και τα "καρφιά" προς τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως είπε, «ένας από τους λόγους που εγώ ήμουν κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, που την υποστήριζε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι εγώ θέλω, τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς να πάρουν τη βαθιά ευθύνη ότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις», ενώ σε ερώτηση για την αλλαγή της στάση του διοικητή της ΤτΕ επί το θετικότερο είπε: "Νομίζω υπάρχουν άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται επιτέλους με την πραγματικότητα. Ελπίζω αυτό να είναι μια 'κολλητική αρρώστια' και να την 'κολλήσουν' και τα κόμματα της αντιπολίτευσης!"

Ερωτηθείς για μια νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup άνοιξαν έναν «καθαρό διάδρομο», προσθέτοντας ότι στο επόμενο δίμηνο, έως τη λήξη του προγράμματος «μπορεί να βγούμε στις αγορές μπορεί και όχι - εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς γι' αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική".

Καλή λύση η συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι μια καλή λύση και ότι οι δύο πλευρές έκαναν έναν συμβιβασμό που θα μας βοηθήσει πολιτικά και σε ανθρώπους που το αμφισβητούν, αλλά όχι με τον εθνικιστικό λόγο της επιβολής, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει στους γείτονες μια λύση», συμπληρώνοντας ότι από οικονομικής δε πλευράς «λέω στους Βορειοελλαδίτες ότι αν αυτή τη λύση την είχαμε πριν από 10-15 χρόνια, πολλά παιδιά που τώρα είναι άνεργα δεν θα ήταν στην ανεργία, πολλές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια δεν θα τα είχαν και πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει δεν θα είχαν κλείσει».

Γ.Α.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια