Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ιταλία / Άρωμα σκανδάλων και πρώτες ρωγμές στην κυβέρνηση Κόντε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Άρωμα σκανδάλων και πρώτες ρωγμές στην κυβέρνηση Κόντε

Ο ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον αντιπρόεδρο, πλέον, της σημερινής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να πυροδοτεί εντάσεις, ενώ είναι πλέον φανερές οι ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία ανάμεσα στους λαϊκιστές του Κ5Α και τους νεοφιλελεύθερους της Λέγκας του Βορρά για το μεταναστευτικό και τα εργασιακά.

Από το Τορίνο, ο Σαλβίνι δέχτηκε διπλό ράπισμα χθες, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Μοαβέρο Μιλανέζι, που αναφέρθηκε στις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ιταλίας για το μεταναστευτικό, όσο και από τον γενικό εισαγγελέα του Τορίνο Σπατάρο, που προειδοποίησε ότι "κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια βάρκα (με πρόσφυγες και μετανάστες) να δέσει σε ιταλικό λιμάνι. Η Συνθήκη της Γενεύης του 1951 προβλέπει το δικαίωμα στη μη επαναπροώθηση”.

Φαινομενικά η χθεσινή συνάντηση του Ματαρέλα με τον Σαλβίνι θα έπρεπε να θέσει τέλος στην αντιπαράθεση των δύο θεσμών για το μεταναστευτικό. Όμως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας απέφυγε να συζητήσει με τον Σαλβίνι θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και πρωτίστως το σκάνδαλο διαφθοράς της Λέγκας, όπου εμπλέκεται τόσο ο νυν ηγέτης της όσο και ο προκάτοχός του, αποδεικνύει πως ο Ματαρέλα δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την παραμικρή υπόνοια ότι στηρίζει τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Σαλβίνι παραδέχθηκε ότι εάν η Δικαιοσύνη κατασχέσει τους λογαριασμούς της Λέγκας και ζητήσει την επιστροφή 49 εκατομμυρίων ευρώ από προηγούμενα προεκλογικά έξοδα, που φαίνεται ότι έχουν "χαθεί" σε έναν λαβύρινθο... 100 λογαριασμών σε 40 τράπεζες, τότε “δεν θα μπορέσουμε στην πράξη να κάνουμε πολιτική”.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κόντε με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, τον υπουργό Οικονομικών Τρία και την υπουργό Αμύνης Τρέντα, ενόψει της επόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποτέλεσε και το πρώτο τεστ για το εάν η “εκεχειρία” τόσο με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας όσο και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφία θα μπορέσει να αντέξει τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες.

Η υπουργός Αμύνης Τρέντα, που ανήκει στο Κ5Α, προειδοποίησε τον Σαλβίνι ότι ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών ακόμη και στα πολεμικά πλοία, ενώ ως γνωστόν αρχηγός των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα είναι σαφής η θέση του Κ5Α να σταματήσει την αγορά F-35, που είχαν οι προηγούμενες και μάλιστα κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Ο Ντι Μάιο προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να περιορίσει τις αντιδράσεις τόσο από τη Λέγκα όσο και από την αντιπολίτευση για το “Διάταγμα για την Αξιοπρέπεια”, που έχει στόχο τις ελαστικές μορφές εργασίας, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να αναγκαστούν οι βουλευτές της Λέγκας να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο. Η Λέγκα θεωρεί ότι το “Διάταγμα" πλήττει τις επιχειρήσεις, όμως για τη σταθερότητα της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει τροποποιήσεις. Ο Μπερλουσκόνι πήρε την πρωτοβουλία να εκφράσει την αντίθεση της Δεξιάς στο "Διάταγμα", όπως το χαρακτήρισε, του Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι αποτελεί "το χειρότερο δείγμα της Αριστεράς που θέλει να διευθύνει από τα πάνω”.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL