Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Το Ταμείο ακυρώνει τη μεμψιμοιρία της αντιπολίτευσης / ΔΝΤ: Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για περικοπή συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ταμείο ακυρώνει τη μεμψιμοιρία της αντιπολίτευσης / ΔΝΤ: Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για περικοπή συντάξεων

Εκτεθειμένοι έμειναν όσοι διατυμπάνιζαν πως έχουν αποφασιστεί περικοπές συντάξεων. Η διάψευση των σεναρίων αυτών που αναπαράγονταν από τα φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση ΜΜΕ, ήρθε από την πιο αξιόπιστη πηγή και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δήλωσε μέσω συνέντευξής του στο Κανάλι της Βουλής ότι, αν και έχουν νομοθετηθεί περικοπές των συντάξεων, "η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πώς τα μέτρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018".

Τα συμπεράσμαατα του Ταμείου

Πέραν των σεναρίων, και η γενικότερη μεμψιμοιρία την αντιπολίτευσης για την οικονομία "ακυρώνεται" και από το ίδιο το ΔΝΤ. Το Ταμείο σε ανακοίνωσή του με τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στελεχών του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του άρθρου IV σημειώνει:

* Πρώτον: Η Ελλάδα θα εξέλθει από τα προγράμματα έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

* Δεύτερον: Ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί.

* Τρίτον: Η ανεργία μειώνεται, έστω κι αν βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

* Τέταρτον: Η πρόσφατη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους θα διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

* Πέμπτον: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα.

* Έκτον: Στη χώρα πρέπει να πιστωθεί "η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή".

* Έβδομον: Όπως πρέπει να πιστωθεί επίσης και η "προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών".

Επαναδιαπραγμάτευση

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των περικοπών συντάξεων. Σημείωσε ότι η συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι η οριστική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που εμπεριέχει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι θετικότερη της προηγούμενης. "Η συμφωνία θέτει το ζήτημα του χρέους σε πιο ασφαλή πορεία, τουλάχιστον έως το 2032-2033" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα υψηλά πλεονάσματα, τόνισε ότι "στο μέτρο που η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνημένα και αποδεικνύει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν εξοκείλει προς καταστάσεις της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, θα μπορέσει να τους πείσει ότι αυτή η επιμονή τους στα υψηλά πλεονάσματα είναι υπερβολική και πιθανό στο μέλλον να συζητηθεί πολύ".

Αύξηση ΑΕΠ, μείωση ανεργίας

Ανακοινώνοντας το ΔΝΤ τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στελεχών του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του άρθρου IV, σημειώνει, πέραν των επτά προαναφερθεισών διαπιστώσεων, ότι κατάλοιπα της κρίσης και η μη ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα "εξακολουθούν να εμποδίζουν μια ταχύτερη ανάπτυξη", ενώ "οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζουν τις επιλογές της πολιτικής". Τονίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική της και “να συνεχίσει να επιδιώκει πολιτικές που στηρίζουν την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη” αναφέρει το Ταμείο.

Το ΔΝΤ εκτιμά αύξηση πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017, κατά 2% φέτος και 2,4% το 2019, με την ανεργία από περίπου 20% φέτος στο 14% το 2023.

Σταθερή μείωση χρέους

Όσον αφορά το χρέος, η επέκταση των ωριμάνσεων κατά δέκα χρόνια και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας θα διασφαλίσουν σταθερή μείωση χρέους και ακαθάριστων δανειακών αναγκών μεσοπρόθεσμα κι αυτό αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά μεσοπρόθεσμα, όπως σημειώνεται. Ωστόσο, το Ταμείο το απασχολεί «ότι αυτή η βελτίωση στους δείκτες του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο με βάση υποθέσεις που φαίνονται αισιόδοξες.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις στις στοχευμένες δαπάνες για κοινωνική στήριξη και επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τις εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Για το 2020, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές διευρύνοντας παράλληλα τη βάση φορολογίας του εισοδήματος φυσικών προσώπων με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Σημειώνει, επίσης, ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικές στην υιοθέτηση μόνιμων επεκτατικών μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη νομοθετηθεί, για να αποφύγουν την υπονόμευση των δημοσιονομικών στόχων τους.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η νομοθεσία που θα επαναφέρει αργότερα φέτος την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αρχή της πιο ευνοϊκής σύμβασης εγκυμονεί κινδύνους, καλεί τις αρχές να μην αναστρέψουν τις μέχρι τούδε μεταρρυθμίσεις, ενώ για τις αυξήσεις μισθών ζητά να είναι ευθυγραμμισμένες με τα κέρδη στην παραγωγικότητα.

Εξοικονόμηση 336,7 δισ. ευρώ από την ελάφρυνση χρέους

H Ελλάδα θα εξοικονομήσει έως και 336,7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των χορηγηθεισών ελαφρύνσεων του χρέους σύμφωνα με την "Bild", που επικαλείται υπολογισμούς του καθηγητή Οικονομίας Ντιρκ Μάιερ του Πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου. "Εξ αυτών, τα 52,1 δισ. ευρώ αναλογούν στη Γερμανία. Η εξοικονόμηση είναι συνέπεια προγραμμάτων βοήθειας, κουρέματος χρέους το 2012, επιδοτούμενων δανείων, επιμήκυνσης, παραίτησης χωρών του ευρώ από τα κέρδη τόκων της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, των ελαφρύνσεων του Εurogroup”.

Έγκριση από την Bundestag

Με 410 ψήφους υπέρ και 226 κατά, η γερμανική Βουλή ενέκρινε με ονομαστική ψηφοφορία την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ επτά βουλευτές απείχαν. Την προηγούμενη Τετάρτη η συμφωνία είχε εγκριθεί από την Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών. Την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας προτείνει η HSBC σε ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει αναβαθμίσεις αξιολογήσεων μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. “Θεωρούμε ότι το πενταετές ομόλογο εξακολουθεί να διαθέτει αξία, καθώς η χώρα πλησιάζει στο τέλος των προγραμμάτων τον Αύγουστο” σημειώνει.

HSBC: Αγοράστε πενταετή ελληνικά ομόλογα

Την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας προτείνει η HSBC σε ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει αναβαθμίσεις αξιολογήσεων μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. "Θεωρούμε ότι το πενταετές ομόλογο εξακολουθεί να διαθέτει αξία, καθώς η χώρα πλησιάζει στο τέλος των προγραμμάτων τον Αύγουστο" σημειώνει ο τραπεζικός κολοσσός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL