Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Όλα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Πέμπτη / Λύση "αξιοπιστίας" για χρέος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα θα ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Πέμπτη / Λύση "αξιοπιστίας" για χρέος...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Μόλις τέσσερις μέρες απέμειναν για τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο αναμένεται να καθορίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως το ύψος και το εύρος της επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και το modus της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. Φυσικά, εκείνη την ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται να προορίζεται να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Στον δρόμο προς την τελική λύση έχουν ξεκαθαριστεί κάποια ζητήματα βάσει δημόσιων τοποθετήσεων. Για παράδειγμα, όλοι συντείνουν στο ότι δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Το παραπάνω αναφέρθηκε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Ρέγκλινγκ.

Από εκεί και πέρα, όποια κι αν είναι η μορφή της μεταμνημονιακής εποτείας, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να νομοθετήσει με τον τρόπο που επιθυμεί, τηρώντας φυσικά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Επομένως, όπως προέκυψε και από τις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Κλάους Ρέγλινγκ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να περιγράψει τις φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. του 2019 κατά την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού, η οποία γίνεται κατά την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτώβριο.

Ήπια μεταμνημονιακή επιτήρηση

Όσο για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, αυτή προφανώς δεν έχει σχέση με κάποιο νέο πρόγραμμα, καθώς δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις. Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, η συζήτηση για την ενισχυμένη επιτήρηση θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως προκύπτει θα είναι συζητήσεις που θα αφορούν την επίτευξη των στόχων και όχι τα μέσα που θα χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους, ενώ το Ταμείο αναμένεται να δρα "συμβουλευτικά". Επομένως θα γίνεται στο πλαίσιο της "κανονικότητας" και των "ευρωπαϊκών εξαμήνων, όπως είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Τα... τελευταία σενάρια για το χρέος

Επομένως, η πιο σημαντική συζήτηση αφορά την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους και κατά πόσο αυτή θα είναι "αξιόπιστη" για τις αγορές. Η Κομισιόν φέρεται να "πιέζει" τη Γερμανία για όσο το δυνατόν καλύτερη λύση.

Ένα πρώτο μέτρο αφορά την εξαγορά από τον ESM των 11 δισ. που έχει δανείσει στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να "κερδίζει" δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται πως η ενεργός παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα θα έδινε σήμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος καθίσταται πλέον βιώσιμο. Ωστόσο, όλες οι πλευρές, και κυρίως η ευρωπαϊκή, όπως και ο ESM συγκλίνουν στο ότι η απόφαση της 21ης Ιουνίου θα είναι τέτοια που θα καλύπτει της αγορές, ενώ το Ταμείο θα προχωρήσει σε μια «καλή» ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εφόσον δεν θα υπάρχουν πλέον χρεωστούμενα προς αυτό.

Από εκεί και πέρα, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να δοθεί μια τέτοια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF, τα οποία φτάνουν τα 131 δισ., που να ικανοποιεί και τις αγορές. Η Γερμανία φερόταν να επιμένει σε επιμήκυνση έως πέντε χρόνων (πρότεινε τρία αρχικά), ενώ από τις άλλες πλευρές ασκούνταν πιέσεις για δεκαετή επιμήκυνση, κάτι το οποίο, αν επιτευχθεί, συνεπάγεται πως θα είναι θετικό νέο.

Επίσης, την 21η Ιουνίου θα αποφασιστεί η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM που φτάνουν τα 27,4 δισ. ευρώ για την αγορά. Ένα μέρος τους αναμένεται να οδεύσει για το "χτίσιμο" του "μαξιλαριού" των 19 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το...αντίμετρο απέναντι στις αγορές.

Ζήτημα τίθεται με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Φαίνεται πως μόνο σε αυτό το τμήμα του χρέους θα υπάρξουν προαπαιτούμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL