Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Επιβεβαίωση από το EWG / Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβεβαίωση από το EWG / Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το χρέος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει μπει η Ευρωζώνη καθώς στο EuroWorking Group της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε ότι η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Παρ’ όλο που όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, οι συζητήσεις συνεχίζονται για μια «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για το ελληνικό χρέος, όπως σημείωνε χθες στην «Α» πηγή της Ευρωζώνης. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι ο στόχος αυτός θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα 19 υπουργεία Οικονομικών έχουν πλέον στα χέρια τους το προσχέδιο της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) των θεσμών, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017. Το ζήτημα πλέον είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις κυρίως στα θέματα όπου υπήρχε απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου, δηλαδή στα μέτρα που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς και στον χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος.

Στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σημειώθηκε εκ νέου πρόοδος και, παρ’ όλο που το ΔΝΤ δεν φαίνεται τελικά να ενεργοποιεί το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, στόχος είναι η τελική απόφαση να ικανοποιεί το Ταμείο προκειμένου να κάνει μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Ενισχυμένη συνεργασία

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μια «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.

Καθαρή έξοδος

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση οι θεσμοί εξέφρασαν την Πέμπτη στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος, ανέφεραν πηγές της «Α».

ESM για υποδόση

Εξάλλου, σε σχέση με το εναπομείναν προς εκταμίευση 1 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση, εκπρόσωπος του ESM ανακοίνωσε χθες ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM θα πραγματοποιηθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. «Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από δημοσιεύματα περί παγώματος της εκταμίευσης, επισημαίνοντας ότι «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι οι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL