Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 / ΕΛ.ΠΕ.: Νέα ρεκόρ σε εξαγωγές, διύλιση και πωλήσεις καυσίμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 / ΕΛ.ΠΕ.: Νέα ρεκόρ σε εξαγωγές, διύλιση και πωλήσεις καυσίμων

Ρεπορτάζ: Αντιγόνη ΖΟΥΝΤΑ

Η κερδοφορία αλλά και η επίτευξη νέων ρεκόρ στις εξαγωγές και στους όγκους διύλισης και πωλήσεων διατηρήθηκαν και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς και η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν για το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 149 εκατ. ευρώ (μειωμένα 35% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 62 εκατ. (-51%), λόγω κυρίως της υποχώρησης των διεθνών περιθωρίων διύλισης (-19% στα περιθώρια τύπου FCC) καθώς και της σημαντικής ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου (στο 1,23 ευρώ, ήτοι +16% σε σχέση με πέρσι).

Παράλληλα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 22% -στα 67 δολάρια ανά βαρέλι από 55 δολάρια ανά βαρέλι πέρσι-, που αντιστοιχεί στην υψηλότερη τιμή από το 2014. Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 74 εκατ. έναντι 124 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (-40%). Υπενθυμίζεται ότι η περσινή ήταν ιστορικά η καλύτερη για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων σε επίπεδο κερδών.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα διυλιστήρια του ομίλου σημείωσαν ιστορικό υψηλό βαθμό απασχόλησης με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων στα 3,9 εκατ. μετρικούς τόνους (+2%) και 4,1 εκατ. (+3%), αντίστοιχα, και την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών στα 2,5 εκατ. μετρικούς τόνους ξεπερνώντας το 60% των συνολικών πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχρόνως καταγράφεται μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώνεται η διαδικασία αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων των ΕΛ.ΠΕ. ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου 400 εκατ, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών, έως το 2023, ενώ υπεγράφη ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 300 εκατ. έως το 2021.

Επίσης συμφωνήθηκε η σύναψη ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής 250 εκατ. δολαρίων, τριετούς διάρκειας, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση συναλλαγματικού κινδύνου ισολογισμού, ενώ αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 240 εκατ. ευρώ που είχε συναφθεί το 2016. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού δανεισμού, που ανήλθε σε 2,7 δισ. στις 31 Μαρτίου, ήδη οδήγησαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα του πρώτου τριμήνου στα 39 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17% σε σχέση με πέρσι.

Αναφέρεται δε ότι ακόμη δεν αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους το έσοδο από τη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ (το 35% αντιστοιχεί στα ΕΛ.ΠΕ.), έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. (283,7 εκατ. αφορούν τα ΕΛ.ΠΕ.), καθώς η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Τέλος, το πρώτο τρίμηνο 2018 κατεγράφη στην εσωτερική αγορά αύξηση στη ζήτηση για καύσιμα κίνησης 4%, ενώ αντίθετα πτώση 6% παρουσιάστηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών.

Ενδιαφέρον πέντε διεθνών επενδυτικών σχήματα για τουλάχιστον 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι πέντε διεθνείς εταιρείες / επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον -στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας- για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛ.ΠΕ. (τουλάχιστον 50,1%), δηλαδή την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ομίλου.

Ειδικότερα φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε επενδυτικά σχήματα:

* Alrai Group Holdings Limited (έδρα Ιράκ).

* Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. σε κοινοπραξία (Μπαχρέιν).

* Gupta Family Group Alliance (Ηνωμένο Βασίλειο).

* Glencore Energy UK LTD (Ελβετία).

* Vitol Holding B.V. (Ολλανδία).

Πρόκειται για οικονομικά ισχυρές εταιρείες, με έδρα την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που διαθέτουν ευρέα χαρτοφυλάκια στον χώρο της ενέργειας και της βιομηχανίας και δραστηριοποιούνται στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση (υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών) του διαγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL