Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Επίδομα στέγασης για πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες από 1.1.2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίδομα στέγασης για πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες από 1.1.2019

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το νέο επίδομα στέγασης και η διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων που θα ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. "κλείδωσαν" κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους δανειστές, ενώ σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000 - 8.500 ευρώ), βάσει του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Ο αριθμός των ωφελούμενων ήταν το κρίσιμο μέγεθος, καθώς το ποσό της χρηματοδότησης έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη αξιολόγηση και αφορά (αρχικό προϋπολογισμό) 600 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να διανεμηθούν σε περίπου 550.000 οικογένειες.

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, το ύψος της επιδότησης θα ξεκινάει από 50 ευρώ για τριμελή οικογένεια και μπορεί να φτάνει και σε 150 ευρώ για τετραμελή, καθώς θα δοθεί έμφαση στον αριθμό των παιδιών. Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στις προβλέψεις του νόμου Κατσέλη, δεν θα μπορούν να ενταχθούν και στο νέο στεγαστικό πρόγραμμα, δηλαδή δεν θα δικαιούνται ένταξη και στο νέο ευνοϊκό πρόγραμμα επιδότησης.

Όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας που εφαρμόζεται στην Αττική και την υποχρέωση για νομοθετική παρέμβαση ώστε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο, οι δύο πλευρές κατέληξαν να δοθεί επιπλέον χρόνος προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των αιτήσεων και των αποφάσεων για να μπορέσει η Παγκόσμια Τράπεζα να προχωρήσει στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος, ώστε στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για καθολική εφαρμογή.

Συμφωνία για διαιτησία και συμβάσεις

Συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς υπήρξε και στα εργασιακά, ωστόσο, στο θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία της εργατικής πλευράς, θα παραμείνει ανοιχτή η διατύπωση που θα αφορά τις προϋποθέσεις για την προσφυγή.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις έγινε αποδεκτή, ενώ στο θέμα της διαιτησίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι (χθες) το βράδυ θα είχαν οριστικοποιηθεί οι διατυπώσεις με στόχο να υπάρχει ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης που προηγείται της διαιτησίας ώστε να μην καταφεύγουν εύκολα οι κοινωνικοί εταίροι στην τελευταία.

Δεν αποκλείεται επίσης να γίνει δεκτή η πρόταση που περιλαμβάνεται στη νομική μελέτη για τον ΟΜΕΔ ώστε ο μεσολαβητής να έχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση να υποβάλει πόρισμα, προκειμένου να ενισχύεται η προσπάθεια των δυο μερών να τα βρουν μεταξύ τους πριν την καταφυγή σε διαιτησία.

Στο ασφαλιστικό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και οι στόχοι για την υποχρέωση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων έχουν επιτευχθεί. Παραμένουν κάποια τεχνικά θέματα, επί των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου.

Δέσμη μέτρων για απλοποίηση αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων

Δέσμη μέτρων που αφορά την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων πρόκειται να φέρει στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς οι απλοποιήσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο βρίσκεται σε φάση «προχωρημένης επεξεργασίας» των προτάσεων αυτών, ενώ έχουν διαμορφωθεί κατόπιν διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα που λειτουργεί ως σύμβουλος στο συγκεκριμένο θέμα.

Καμία νύξη της Γερμανίας για χρέος

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του το Βερολίνο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά τη διπλή προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα μέτρα, προκειμένου το ίδιο να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το θέμα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Εκεί οι θεσμοί θα ενημερώσουν για το πού βρίσκονται τα πράγματα και τότε θα μπορέσουμε κι εμείς πάλι να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχουν νεότερα», είπε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ.

Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος, ο ίδιος επανέλαβε ότι «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο».

Οφειλές 118,4 εκατ. ευρώ κατέβαλε τον Μάρτιο το Δημόσιο

Άλλα 118,4 εκατ. ευρώ πλήρωσε το Δημόσιο τον Μάρτιο για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, αιτήσεις συνταξιοδότησης και επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έφθανε στις 31 Μαρτίου τα 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, δεν θα υπάρχει στο τέλος Αυγούστου καμία αίτηση επιστροφής φόρου με εκκρεμότητα άνω των 90 ημερών, ενώ κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι επιδιώκεται μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση αυτών των οφειλών και η ομαλή διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελούν κριτήρια αποδέσμευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL