Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τάση κάτω από το 20%

Κλείνοντας ακριβώς ογδόντα μήνες με την ανεργία στη χώρα μας να κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 20%, βασικοί δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική οικονομία, επιμέρους κλαδικοί δείκτες φορέων και ενώσεων αλλά και μελέτες ανεξάρτητων οργανισμών συνηγορούν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το ποσοστό των άνεργων συμπολιτών μας θα επανέλθει φέτος κάτω του 20%. Τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν τον Σεπτέμβριο 2011, όταν βρισκόταν στο 19,1%.

Μετά τα στοιχεία για αύξηση εξαγωγών κατά 13,6% στο τρίμηνο ή των εσόδων στον τουρισμό κατά 11,4% πέρυσι και με εκτιμήσεις για νέα ρεκόρ φέτος, ήρθαν και καινούργια, όπως της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% τον Μάρτιο ή της μεγάλης αύξησης νέων ταξινομήσεων οχημάτων, όχι μόνο Ι.Χ., αλλά και φορτηγών, κάτι που αφορά την παραγωγική διαδικασία.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιταχυνθεί αυτή η σταθερή συρρίκνωση της ανεργίας. Το momentum είναι θετικό. Η πρόσφατη αναβάθμιση από την DBRS, η αίσια έκβαση των stress tests των τραπεζών, ακόμη και η άνετη υπερψήφιση "δύσκολων" νόμων, όπως η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, που φανερώνει κυβερνητική σταθερότητα συνθέτουν ένα τοπίο ακόμη πιο ευνοϊκό για επενδύσεις. Προσδίδοντας μια δυναμική ικανή να εκπληρώσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας.

ΘΑΝ.ΠΑΝ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο