Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Τη θετική στάση του Eurogroup αποτύπωσε ο Π. Μοσκοβισί / "Γυρίζει σελίδα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη θετική στάση του Eurogroup αποτύπωσε ο Π. Μοσκοβισί / "Γυρίζει σελίδα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη"

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη το χθεσινό άτυπο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου επιβεβαιώθηκε ο στόχος για συνολική συμφωνία εξόδου από το πρόγραμμα τον Ιούνιο και τέθηκαν οι προτεραιότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή, στη βάση του σχεδίου ανάπτυξης που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίστηκε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο της «καθαρής εξόδου» -δηλαδή χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης- εντός ενός πλαισίου «ενισχυμένης» εποπτείας, που όπως διαβεβαίωσε ο Π. Μοσκοβισί, δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα. Επιπλέον τονίστηκε η σημασία της ελληνικής εμπνεύσεως στρατηγικής για την ανάπτυξη, η οποία αξιολογήθηκε με θετικό τρόπο από τους υπουργούς Οικονομικών.

Ωστόσο στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των δύο μερών για τον αυτοματισμό του γαλλικού μηχανισμού φαίνεται πως παραμένουν.

Στην Αθήνα ο Σεντένο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτουμένων. «Η τέταρτη αξιολόγηση είναι εντός τροχιάς» επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι, παρ’ όλο που είναι «απαιτητική», είναι εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Εύσημα Σολτς

Την ικανοποίηση του Eurogroup εισέπραξε η ελληνική πλευρά χθες σε ό,τι αφορά και τις δημοσιονομικές της επιδόσεις για το 2017, στη βάση των στοιχείων της Eurostat που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε μάλιστα λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

«Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα σήμερα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια» δήλωσε σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ρέγκλινγκ για "μαξιλάρι ρευστότητας"

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι πλέον τα δάνεια προς την Ελλάδα δεν έχουν σκοπό τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της, αλλά τη δημιουργία ενός «σημαντικού» μαξιλαριού ρευστότητας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Όπως είπε μάλιστα, το λεγόμενο «buffer» προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπολογιστεί, προσφέροντας στην Ελλάδα ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα ξεπερνάει τους 12 μήνες και ενδεχομένως να φτάνει τους 18.

Επίσης σημείωσε ότι το ποσό της εκταμίευσης μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα είναι «αρκετά μεγάλο», αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το ακριβές ύψος του. Το δε ένα δισεκατομμύριο που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση ανέφερε ότι αναμένεται να εκταμιευθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

"Καλύπτει όλους τους τομείς"

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε χθες στους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Πιο αναλυτικά, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και περιλαμβάνει «ισχυρές» και «μακράς διάρκειας» μεταρρυθμίσεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία «ανησυχία» για το μέλλον σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η γενική διάθεση του Eurogroup είναι θετική ως προς τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενδυναμώσει την οικονομία, η οποία αντικατοπτρίζεται στο προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάποιες πλευρές δεν βλέπουν με ικανοποίηση τις προτάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων.

Τελειώνει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου

«Στις 20 Αυγούστου το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το τέλος της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Γυρίζει η σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη» σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «μαζί καταφέραμε να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα».

Εξάλλου ο Μ. Σεντένο επιβεβαίωσε ότι για τη μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία. Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές, ενώ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές το εν λόγω πλαίσιο επιτήρησης συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αναμένεται να εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα σε αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό η Ελλάδα θα έχει «κάτι παραπάνω» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

"Άσκηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης"

«Η μεταμνημονιακή ρύθμιση είναι εξ ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» διευκρίνισε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ υπογραμμίζοντας ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε χθες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό και μια «αξιόπιστη» λύση για το χρέος, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

«Εάν η Ελλάδα θέλει ‘καθαρή έξοδο’ από το πρόγραμμα, από τις 21 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «άσκηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΕΚΤ: Όσο πιο αυτόματος μηχανισμός

Σ ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Μπ. Κερέ τόνισε την ανάγκη τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν οι Ευρωπαίοι να είναι «ισχυρά και αξιόπιστα», αλλά και «εμπροσθοβαρή». Επιπλέον σημείωσε ότι ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «αυτόματος», αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η ΕΚΤ συντάσσεται απόλυτα στο θέμα αυτό με το ΔΝΤ.

Παρ' όλα αυτά η απόσταση μεταξύ του Βερολίνου και του Ταμείου δεν φαίνεται να έχει μειωθεί, καθώς το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου στο χθεσινό Eurogroup, στο οποίο το Ταμείο δεν εκπροσωπήθηκε από τον Πολ Τόμσεν, ως είθισται, αλλά από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες Τζέφρι Φρανκς.

Για ορισμένους στις Βρυξέλλες αυτό είναι σημάδι πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει τελικά με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ άλλες πλευρές υπογραμμίζουν πως η στάση της Γερμανίας που είναι «κλειδί» γι' αυτό, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Σαφές και αξιόπιστο

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση επισήμανε πως «το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να είναι σαφές, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για τις αγορές» δηλώνοντας «βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια συμφωνία σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL